Precious Plastic

 

 

 

Precious plastic werkgroep Zeist van start*.

Vijf 5 enthousiaste klussers (handige mannen, ritselaars) bouwen,  samen met initiatiefnemers Charlotte en Ellie, een schredder om plastic te vermalen tot nieuwe grondstof. Cees heeft zijn werkplaats daarvoor ter beschikking gesteld. Het is indrukwekkend om te zien wat er komt kijken bij het bouwen van een machine om plastic mee te vermalen.

* Op de foto: Harry, Evert, Bas en Cees achter de in opbouw zijnde schredder in de werkplaats van Cees.

Doel is met deze grondstof producten te maken die door iedereen dagelijks gebruikt worden (denk aan een tandenborstel, stopcontact, stoel, stoeptegels). De schredder is mobiel. In het voorjaar gaan we demo’s organiseren waar mensen plastic kunnen brengen en ter plekke kunnen laten vermalen. Ook gaan we bouwen aan machines waarmee we de genoemde producten kunnen gaan maken. We zoeken samenwerking met andere werkgroepen zoals het zwerfafval team. Zodat plastic afval dat achteloos door mensen wordt weggegooid een tweede kans krijgt 😉

Meebouwen aan de werkplaats? We zoeken nog mensen die het leuk vinden om workshops (met kinderen en volwassenen) te organiseren/ demo’s te geven en een creatieveling (kunstenaar, ontwerper) die allerlei ideeën heeft wat we zouden kunnen maken van plastic. Stuur ons  een bericht als je mee wilt denken of doen.

Plastic als kostbare grondstof

Plastic is geen afval, maar een kostbare grondstof waar je nieuwe dingen van kunt maken. Het verspreiden van deze boodschap en samen aan de slag gaan met gerecycled plastic in een werkplaats, is het doel van ons Precious Plastic initiatief.

In de te realiseren werkplaats staan machines waar iedereen op een eenvoudige manier kan experimenteren met (zijn eigen) ingezamelde plastic materialen. Het uiteindelijke doel is dat er een gemeenschap ontstaat van enthousiastelingen die met elkaar willen onderzoeken en ontdekken hoe we lokaal de plastic berg kunnen terug brengen. Precious Plastic is een wereldwijd initiatief die kennis en kunde rondom dit onderwerp gratis online ter beschikking stelt.

Meer info over precious plastic is te vinden op de site van de community precious plastic.