Sedumdaken zijn Groene daken

SEDUMDAKEN = GROENE DAKEN

Heb je een schuurtje? Of een plat dak op je huis of op een uitbouw? Als dat geschikt is, dan kun je meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt. Samen Duurzaam Zeist heeft namelijk het voortouw genomen om daken in Zeist te vergroenen door er sedum op te laten groeien. Sedum is een verzamelnaam voor winterharde grond bedekkende vetplantjes die uitbundig kunnen bloeien en weinig water nodig hebben

Zo’n sedumdak

·         kan erg veel water kan opnemen waardoor extreme regenbuien geen overbelast riool meer opleveren,

·         is een oase voor insecten,

·         zorgt voor verkoeling van de ruimte onder het dak en de omgeving en bestrijdt hittestress,

·         kan in tijden van droogte goed zonder water,

·         is prachtig om naar te kijken!

Kijk maar eens op sempergreen.

Aanleiding

Een actie om, gebruikmakend van subsidie van het Hoogheemraadschap, mensen te bewegen om een sedumdak aan te leggen, werd een onverwacht groot succes. Er was meer belangstelling dan subsidie daarom bleek er geen geld om alle aanvragen te honoreren. Dat is natuurlijk jammer, maar er zijn meer manieren om als particulier minder voor zo'n sedumdak te betalen dan in de markt gebruikelijk is: collectief inkopen.

Collectieve inkoop tegen sterk gereduceerde prijzen.

Honderden inwoners hebben inmiddels laten weten interesse te hebben voor een sedumdak en op basis daarvan is er een prijs per m2 vastgesteld voor degenen die via de actie van Samen Duurzaam Zeist een sedumdak bestellen.

Belangrijke selectiecriteria waren:

•            Bewezen kwaliteit

•            Lokale producent

•            Goede service

•            Liefst biologisch geteeld

Uiteindelijk hebben we voor de 1e fase gekozen voor Tomco Groendaken uit Zeist, met als eigenaar en oprichter Tom Schipper, een jonge ondernemer die jarenlang ervaring heeft opgedaan bij Sempergreen in Odijk en nu ook nog met hen samenwerkt. Tom biedt twee varianten sedumdaken aan: cassettes en matten, maar kan ook maatwerk leveren.

In overleg met Sempergreen hebben we inmiddels nog twee andere hoveniers uit Zeist bereid gevonden om tegen dezelfde condities sedum te leveren, nl Martin van Hell en Paul Nap.

Prijzen en offerte

Mocht je besluiten tot aanschaf van een sedumdak over te gaan, dan krijg je een offerte op maat. Hierin worden eventuele legkosten meegenomen. Ook wordt beoordeeld of je dak geschikt is voor sedum en zo ja, welke keuze de beste is.

Uiteraard tegen de door ons bedongen scherpe prijs per m2, incl. btw en thuis afgeleverd, met leginstructie en nazorg voor

Sedummatten:                                     € 37,-  

Sedumcassettes (foam of plastic):  € 42,-

Matten en cassettes zijn goed zelf te leggen - je krijgt de benodigdheden erbij - maar laten leggen is tegen meerkosten ook mogelijk.

In het kort de belangrijkste verschillen tussen sedummatten en sedumcassettes:

Sedumcassettes zijn kant en klare pakketten, gemakkelijk zelf te leggen en eventueel te verhuizen; kunnen meer water vasthouden en zijn dus - als verzadigd – zwaarder dan matten. Per m2 zijn cassettes duurder.

Bij sedummatten worden de nodige lagen ter plekke apart opgebouwd; iets meer moeite om het zelf te leggen (maar nog steeds wel goed te doen). Meer maatwerk (gewicht) mogelijk. Niet te verhuizen of – in geval van dakreparatie  – even van het dak te halen ;-).  In aanschaf goedkoper.

De combinatie zonnepanelen en sedumdaken is goed mogelijk en kan zelfs efficiënt zijn omdat sedum de omgeving (overdag) afkoelt en dat kan de opbrengst van zonnepanelen verhogen. De plantjes hebben niet extreem veel licht nodig – hooguit bloeien en groeien ze in de schaduw minder uitbundig. Zelf zou ik de zonnepanelen iets hoger dan gebruikelijk is laten leggen zodat de (groeiende) plantjes geen licht bij de panelen weghouden. Onder meer de zonnepanelenleverancier GreenRecovery uit Leusden heeft ervaring met de combinatie.

Wel is sedum samen met zonnepanelen een grotere belasting voor het dak. Deskundig advies over de constructie van het dak is dan nodig.

Meedoen?

Wil je meer informatie of direct meedoen? Bovenstaande prijzen zijn geldig vanaf 1 januari 2020. Deze hoveniers doen mee met de actie:

Martin van Hell www.verdituinen.nl 06 5182 5937 info@verdituinen.nl

Paul Nap www.paulnap.nl 06 2907 2983 info@paulnap.nl

Tom Schipper www.tomcogroendaken.nl 06 1191 4852 info@tomcogroendaken.nl

Stuur een mail naar een van de bovenstaande hoveniers en CC naar Hanna@samenduurzaamzeist.nl (o.v.v. sedumdak-actie SDZ 2019) met hierin je naam en adres, het beoogde aantal m2 en het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent. De hovenier zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Wil je eerst weten of je dak geschikt is? Stuur dan alvast een foto mee van het dak voor een eerste check door de hovenier. Zo nodig komt hij langs om de staat van je dak te beoordelen.

We stellen het erg op prijs als je ons wilt laten weten of je uiteindelijk gekozen hebt voor een sedumdak (en voor hoeveel m2) . We maken een mooie compilatie van alle foto's van de frisse groene en bloeiende daken in Zeist!