Sedumdaken zijn Groene daken

Actueel

In 2020 gaat de collectieve sedumdak inkoopactie door. Zie informatie onder Prijzen en offerte. Daarnaast ondersteunen we  buurt- en wijkacties.

De sedumdakactie in 2019 was een groot succes. Maar liefst 350 mensen toonden hun interesse en de actie heeft veel groene daken opgeleverd. Om nog meer groene daken in Zeist te realiseren zoeken we mensen die het leuk vinden om in hun eigen wijk of straat een actie op te zetten. De contacten met leveranciers liggen er, er is promotiemateriaal aanwezig en Hanna en Charlotte helpen jullie graag op weg. Doe je mee?

Sedumdak foto’s

Heb je vorig jaar, of onlangs, een sedumdak aangeschaft?  Wij willen graag laten zien hoe mooi Zeist wordt met deze duurzame maatregel. Wil je daaraan meewerken? Stuur dan een foto van je dak naar sedum@samenduurzaamzeist.nl. Als je er ook iets over wilt vertelen (paar regels, zoals waarom je het hebt gedaan en wat het verschil met vroeger is) dan is dat helemaal fijn. Eventueel kan er een fotograaf langskomen. De foto's worden geëxposeerd in een etalage op Belcour en op andere plekken in Zeist.


SEDUMDAKEN = GROENE DAKEN

Heb je een schuurtje? Of een plat dak op je huis of op een uitbouw? Als dat geschikt is, dan kun je meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt. Samen Duurzaam Zeist heeft namelijk het voortouw genomen om daken in Zeist te vergroenen door er sedum op te laten groeien. Sedum is een verzamelnaam voor winterharde grond bedekkende vetplantjes die uitbundig kunnen bloeien en weinig water nodig hebben

Zo’n sedumdak

·         kan erg veel water kan opnemen waardoor extreme regenbuien geen overbelast riool meer opleveren,

·         is een oase voor insecten,

·         zorgt voor verkoeling van de ruimte onder het dak en in de omgeving en bestrijdt hittestress,

·         kan in tijden van droogte goed zonder water,

·         is prachtig om naar te kijken!

Kijk maar eens op sempergreen.


Aanleiding

Een actie in 2019 om, gebruikmakend van subsidie van het Hoogheemraadschap, mensen te bewegen om een sedumdak aan te leggen, werd een onverwacht groot succes. Er was meer belangstelling dan subsidie daarom bleek er geen geld om alle aanvragen te honoreren. Dat is natuurlijk jammer, maar er zijn meer manieren om als particulier minder voor zo'n sedumdak te betalen dan in de markt gebruikelijk is: collectief inkopen. De gemeente Zeist geeft ook in 2020 geen subsidie voor sedumdaken.

Collectieve inkoop tegen sterk gereduceerde prijzen.

Honderden inwoners hebben inmiddels laten weten interesse te hebben voor een sedumdak en op basis daarvan is er een prijs per m2 vastgesteld voor degenen die via de actie van Samen Duurzaam Zeist een sedumdak bestellen.

Belangrijke selectiecriteria waren:

•            Bewezen kwaliteit

•            Lokale producent

•            Goede service

•            Liefst biologisch geteeld

In 2020 gaan we verder met de actie. De sedum wordt gekweekt bij Sempergreen in Odijk en wordt geleverd via hoveniers uit Zeist: Leonie Kooijman/Tom Schipper, Martin van Hell en Paul Nap.

Prijzen en offerte

Mocht je besluiten tot aanschaf van een sedumdak, dan krijg je een offerte op maat. Hierin worden eventuele legkosten meegenomen. Ook wordt beoordeeld of je dak geschikt is voor sedum en zo ja, welke keuze de beste is.

In 2020 ook tegen de door ons bedongen scherpe prijs per m2, incl. btw met leginstructie en nazorg voor

Sedummatten:                                     € 37,-  

Sedumcassettes (foam of plastic):  € 42,-

Vanaf 15m2 wordt gratis bezorgd, daaronder in overleg.

Matten en cassettes zijn goed zelf te leggen - je krijgt de benodigdheden erbij - maar laten leggen is tegen meerkosten ook mogelijk.

In het kort de belangrijkste verschillen tussen sedummatten en sedumcassettes:

Sedumcassettes zijn kant en klare pakketten, gemakkelijk zelf te leggen en eventueel te verhuizen; kunnen meer water vasthouden en zijn dus - als verzadigd – zwaarder dan matten. Per m2 zijn cassettes duurder.

Bij sedummatten worden de nodige lagen ter plekke apart opgebouwd; iets meer moeite om het zelf te leggen (maar nog steeds wel goed te doen). Meer maatwerk (gewicht) mogelijk. Niet te verhuizen of – in geval van dakreparatie  – even van het dak te halen ;-).  In aanschaf goedkoper.

De combinatie zonnepanelen en sedumdaken is goed mogelijk en kan zelfs efficiënt zijn omdat sedum de omgeving (overdag) afkoelt en dat kan de opbrengst van zonnepanelen verhogen. De plantjes hebben niet extreem veel licht nodig – hooguit bloeien en groeien ze in de schaduw minder uitbundig. Zelf zou ik de zonnepanelen iets hoger dan gebruikelijk is laten leggen zodat de (groeiende) plantjes geen licht bij de panelen weghouden. Onder meer de zonnepanelenleverancier GreenRecovery uit Leusden heeft ervaring met de combinatie.

Wel is sedum samen met zonnepanelen een grotere belasting voor het dak. Deskundig advies over de constructie van het dak is dan nodig.

Meedoen?

Wil je meer informatie of direct meedoen? Bovenstaande prijzen zijn geldig vanaf 1 januari 2020. Deze hoveniers doen mee met de actie:

Martin van Hell www.verdituinen.nl 06 5182 5937 info@verdituinen.nl

Paul Nap www.paulnap.nl 06 2907 2983 info@paulnap.nl

Leonie Kooijman 06 1534 9453 en Tom Schipper  06 1191 4852 www.uwgroendak.nl   info@uwgroendak.nl

Stuur een mail naar een van de bovenstaande hoveniers en CC naar sedum@samenduurzaamzeist.nl (o.v.v. sedumdak-actie SDZ 2020) met hierin je naam en adres, het beoogde aantal m2 en het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent. De hovenier zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Wil je eerst weten of je dak geschikt is? Stuur dan alvast een foto mee van het dak voor een eerste check door de hovenier. Zo nodig komt hij langs om de staat van je dak te beoordelen.

We stellen het erg op prijs als je ons wilt laten weten of je uiteindelijk gekozen hebt voor een sedumdak (en voor hoeveel m2) . We maken een mooie compilatie van alle foto's van de frisse groene en bloeiende daken in Zeist! Stuur daartoe een mooie foto van je dak naar sedum@samenduurzaamzeist.nl .

Wil je weten of je dak geschikt is en zo ja, meedoen?

Leg contact met Hanna van den Dool.

Cookie-instellingen