Zeist op de fiets

 

 

 

Pak de fiets – gezond, goedkoop, leuk én duurzaam

Zeist op de fiets is een project in het kader van Samen Duurzaam Zeist. Wij zijn ervaren fietsers die Zeist en omgeving op hun duimpje kennen.

Onze missie is dat Zeistenaren vaker de fiets pakken! Als naar hun werk of naar school gaan. Of als ze boodschappen gaan doen of gaan winkelen. Of als een leuk tochtje in Zeist en omgeving willen maken.

De fiets pakken is goed voor de conditie en eigen gezondheid, goed voor het milieu en het helpt om de (geluids)overlast en uitstoot van gemotoriseerd verkeer te verminderen.

Wij pakken onze missie op twee manieren aan.

1.  Fietsen promoten.

qr-code naar leuk fietsen in ZeistWe zijn begonnen met het maken van een website met een overzicht van leuke fietsroutes in Zeist. Kijk daarvoor op www.zeistopdefiets.nl. Met een folder, evenementjes en via andere kanalen maken we reclame voor de site met een overzicht van routes. We hopen de aangeboden routes verder uit te breiden. (Heb je zin om te helpen met bedenken van nieuwe en checken van bestaande routes, meld je aan. Zie onderaan deze pagina).

De folder bevat onder meer een heel handig overzicht van websites voor (fiets)transportklusjes, recreatieve routes, routeplanners, een QR-code naar de website en informatie over de vele bezienswaardigheden die onze regio rijk is.

De folder “Fietsen in en om Zeist” ligt op zo’n 25 plekken in onze gemeente klaar om gratis mee te nemen.

 

2. Meedenken met de gemeente over verbeteren van fietsen in Zeist.

Dit zijn onze programmapunten:

  • Een gelijkwaardige positie van de fiets en de auto binnen de bebouwde kom.
  • Een fietscoördinator die stimuleert dat bij alle gemeentelijke activiteiten wordt gewerkt aan een gelijkwaardige positie van de fiets.
  • Een fietsnetwerk dat voldoet aan de verkeerskundige hoofdeisen samenhang, directheid, comfort, aantrekkelijkheid en veiligheid.
  • Check wegreconstructies, ontwerpen van de openbare ruimte en wegenonderhoud op een echt gelijkwaardige positie van de fiets. Doe dit transparant en in samenspraak met (vertegenwoordigers van) gebruikers.
  • Fietsparkeervoorzieningen die passen bij de behoefte. Terugdringen van fietsdiefstal.
  • Promotie van het fietsgebruik via kennisoverdracht en steun aan activiteiten die het fietsen bevorderen.
  • Meedenken met een Fietsvisie en een Mobiliteitsvisie van de gemeente. Een goede visie is nodig: Onderhoud en het aanpassen van fietsvoorzieningen moeten aansluiten op het beleid voor de langere termijn. Da’s efficiënt en scheelt kosten. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de fiets in Zeist de plaats krijgt die hij verdient.
Foto van de overhandiging van de aanbevelingen van Zeist op de Fiets aan wethouder van Verkeer Wouter Catsburg
Overhandiging aanbevelingen Zeist op de Fiets aan wethouder van Verkeer Wouter Catsburg

 

Wil je actief mee denken en/of meedoen met voorgaande?  Je kunt mailen met info@zeistopdefiets.nl

of je aanmelden via via onderstaande formulier.

Meld je aan! AANMELDEN WERKGROEP