Zeist Plasticvrij 2026

De werkgroep Zeist Plasticvrij 2026 maakt werk van het verminderen van het gebruik van plastic in Zeist, waarvan een gedeelte als zwerfafval in ons milieu terecht komt. Naast aandacht voor de rol van de consument gaat onze aandacht ook uit naar de verpakkingsindustrie, de producenten en het MKB. Recycling is uiteindelijk niet de oplossing, circulair ontwerpen en aandacht voor afvalpreventie in het productieproces wel.

Als we niets doen, dan groeit de afvalberg ons boven het hoofd. Wij richten onze aandacht en acties daarom op 3 niveaus:

  1.      Zwerfafval (o.a. plastic) in de openbare ruimte opruimen (zie hiervoor: www.zeistzonderzwerfafval.nl
  2.      Ontwikkelen van bewustzijn over het plastic-probleem en afvalpreventie onder lokale winkeliers, consumenten en gebruikers;
  3.      Aandacht voor de producenten en de grootwinkelbedrijven (de bron);

https://4.bp.blogspot.com/-8_tBzli99C8/XBjKUKjmzMI/AAAAAAAA_94/Tji1x6irvx8qwIoK5h8-1mbxCjw3RJQxgCLcBGAs/s640/C0034.MP4.Still001.pngActie Zero Waste/less Waste

De tijd dat je een plastic tasje meekreeg in de winkel is voorbij. We raken inmiddels weer steeds meer gewend aan het meenemen van de eigen tas. Dat scheelt heel veel plastic.

Maar we willen nu doorpakken. Met de raamsticker laat je als middenstander weten dat je niet opkijkt van meegebrachte broodzakken, bakjes, pannetjes en bekers en dit zelfs zeer waardeert door een korting te geven.

Ervaringen uit andere gemeenten leren dat dat bij steeds meer klanten in goede aarde valt. Je kunt de raamsticker als winkelier gratis bestellen door een mailtje te sturen.

Het is natuurlijk de bedoeling dat deze sticker op zoveel mogelijk plekken wordt verspreid.

Om deze actie kracht bij te zetten, gaan wij zelf ook actief de sticker promoten bij ondernemingen in Zeist en op de weekmarkt.

Wil jij ook een bijdrage leveren, meld je dan aan. 

Plastic Vrij Challenge Zeist

Het grote doel is om het plastic gebruik terug te dringen door aan het begin van de keten er voor te zorgen dat plastic niet in de handen van de consument komt en dus niet als afval in de natuur zal eindigen. Daarom gaan wij, in navolging van Goed Volk in de gemeente Utrechtse Heuvelrug  starten met de Plastic Vrij Challenge: een initiatief dat organisaties, winkeliers en verenigingen uitdaagt aan de slag te gaan met het verminderen van plastic in de bedrijfsvoering.

Organisaties worden jaarlijks gevraagd drie doelstellingen te formuleren (en te realiseren) hoe zij alternatieven voor plastic invoeren in hun organisatie.

Wij zijn van plan om aan te haken bij de website www.plasticvrijchallenge.nl en hopen dat nog meer initiatiefnemers in de provincie Utrecht hierbij zullen aansluiten.

Het doel is om samen stapsgewijs de hoeveelheid plastic in de samenleving  te verminderen. Met de ultieme ambitie: een plasticvrij Zeist/ Utrechtse Heuvelrug in 2026. Wil je hieraan bijdragen, meld je dan aan.

Ook U kunt per vandaag bijdragen en gewoon klein beginnen!

Zwerfafval is een hardnekkig probleem. Op Wat iedereen moet weten over Zwerfafval en het Plasticprobleem, staat relevante informatie die we graag met u delen. We nodigen u graag uit om in actie te komen.

·         Benoem 10 plastic items die onnodig zijn. (bron Natuur en Milieu)

·         Download de app Litterati op je telefoon en registreer gevonden zwerfafval

·         Meld je aan bij de werkgroep Zeist Plastic vrij

 

 

Cookie-instellingen