ruimtelijk raamwerk van het gebied
Het bestaande landschap vormt de basis voor het plan voor Sortie 16. Het gebied is droog en schraal en heeft een heel eigen flora en fauna. Maar er is ook veel bos en een open middengebied. Deze natuurlijke indeling bepaalt voor een groot deel waar wat ontwikkeld wordt in Sortie 16. Het 'ruimtelijke raamwerk', wordt dit kader ook wel genoemd.
Reacties op het forum
Het natuurlijke hart
Middenin Sortie 16 ligt een open strook in het bos van ongeveer 30 tot 40 meter breed, die loopt van noord naar zuid. Een gebied met schrale zandgronden waar onder meer paddenstoelen en vaatplanten groeien en eekhoorns en hazelwormen leven. Het is ook een vleermuisroute. Dit middengebied behouden we. Het wordt het natuurlijke hart van het plan, met gepaste ruimte voor recreatie. We versterken de biodiversiteit door bijvoorbeeld houtwallen en steenstapels te plaatsen en te kiezen voor planten die passen bij het gebied. Lees ook: Ontwikkelen in en voor de natuur.
Woningen in boskamers
boskamers met de bouwhoogtes
In het gebied zijn velden aangewezen waar woningen mogen komen: de boskamers. Deze boskamers liggen in een kom en zijn omringd door bos. In de boskamers komt een mix van woningen. Van appartementengebouwen tot twee- of vier-onder-een-kapwoningen. De woningen passen in het landschap, met meer hoogte aan de kant van de Westelijke Ontsluitingsweg en minder hoogte aan de kant van Beukbergen en Vliegbasis Soesterberg.
Hoe de boskamers er precies gaan uitzien, wordt later uitgewerkt. Door de ligging zijn bijzondere woningtypes mogelijk. Bijvoorbeeld met iets hogere terrassen, waardoor het lijkt of het landschap eronderdoor loopt. Lees ook: Betaalbare en duurzame woningen
Structuur van oude sorties terug
Sortie 16 heeft een bijzondere geschiedenis. In de 17e-eeuw konden investeerders buitenplaatsen langs de Wegh der Weegen (de Amersfoortseweg van nu) ontwikkelen. Daarvoor werd het maatsysteem gebruikt van sorties en halfsorties. Zo zijn er langs de Amersfoortseweg verschillende buitenplaatsen ontstaan. Ook Sortie 16 lag vroeger tussen een sortie en een halfsortie. In het plan komt deze oude structuur weer terug.
Op de plek waar vroeger de halfsortie liep, ligt nu de Westelijke Ontsluitingsweg. Die wordt opnieuw ingericht om de structuur van de halfsortie terug te brengen. Aan beide kanten van de weg komen bomen en de weg krijgt een apart fiets- en voetpad.
Op de grens met woonwagencentrum Beukbergen lag vroeger een sortie. Hier is nu een waardevolle bosrand. Die blijft behouden. Met extra eiken wordt deze bosrand versterkt. Aan de Amersfoortseweg komt een doorkijk in de beplanting. Zo is de sortie net als vroeger weer zichtbaar vanaf de weg.
Sortie 16 en omgeving zijn in het verleden grotendeels afgegraven. De hoogteverschillen die daardoor zijn ontstaan, blijven zichtbaar. Door onder andere trappen aan te leggen, is dit stukje geschiedenis straks beter terug te zien.

Wegen en beweging
Vanaf de Westelijke Ontsluitingsweg komt een weg naar het lager gelegen gebied van Sortie 16. Via een verkeerslus zijn alle boskamers te bereiken. Fiets- en wandelpaden verbinden het gebied met het landschap eromheen. Tegen het talud komen trappen die het lager gelegen deel van Sortie 16 verbinden met de rest van de omgeving. Door bijvoorbeeld glijbanen te plaatsen, gebruiken we de hoogteverschillen ook voor sport en spel.
wegen en fiets- en wandelpaden in het gebied