Vermijd overlast door open haard en houtkachel

Anne-Marie Bergervoet 27-11-2019 4726 keer bekeken 0 reacties

Het RIVM geeft een stook-alert als het beter is om 's avonds je open haard of houtkachel niet te gebruiken. Meld je aan en je krijgt een e-mail als het beter is de kachel/haard uit te laten.

“Doe jij de open haard aan, dan schenk ik ons een drankje in.” Of “Zullen we nog even buiten blijven zitten? Als we de terrashaard aansteken, dan kan dat nog best. En het is wel zo gezellig”.

Gesprekjes die menigeen vertrouwd zullen voorkomen.

Natuurlijk weten we ook wel dat er nadelen aan deze gewoonte kleven. Voor mensen met een longaandoening kan het betekenen dat ze binnen moeten blijven. De vrijkomende rook heeft ook nadelige effecten v oor de gezondheid van de mensen die zo gezellig rond het vuur zitten. De boosdoener? In houtrook zitten fijne roetdeeltjes, schadelijke stoffen en gassen zoals stikstofoxiden en koolmonoxide.

Een houtvuur “leeft” en straalt warmte uit. Knus. Maar weet wat je doet. Om zowel de hinder als de schade voor de gezondheid te beperken staan op de site van Zeist tips om goed te stoken. Zo wordt geadviseerd niet bij windstil of mistig weer te stoken omdat houtrook dan langer in de woonomgeving blijft hangen. En bij windkracht 5 of hoger slaat de houtrook meteen neer en zorgt voor overlast in je directe omgeving.

Maar hoe weet je nu wanneer er te weinig of te veel wind staat en of dat het gaat misten? Heel simpel: meld je aan voor een rookalert. Het is nu nog een test maar als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM in overleg met het KNMI een stookalert: abonnees krijgen rond 12.00 uur een e-mail. 

Advies van Samen Duurzaam Zeist: doe mee aan deze test en meld je aan via www.rivm.nl. Je buren zullen het waarderen.

En houd ons via een blog of post op de hoogte van je ervaringen: helpt het om te beslissen of je de open haar wel of niet aansteekt, merk je het verschil als je buiten komt, krijg je reacties uit de buurt, bij voorbeeld van astma of COPD-patiënten. Andere tips om overlast te beperken, zijn natuurlijk welkom.

We zijn benieuwd.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen