Unieke lezing over wilde bijen door Pieter van Breugel

Marlou Bours 16-05-2019

Begin

26-06-2019 om 20:00

Einde

26-06-2019 om 21:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Markt 1 Zeist

In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. Veel van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd.

De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag.

Pieter van Breugel
Pieter van Breugel is auteur en fotograaf van het schitterende boek: “Gasten van Bijenhotels” en houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames een inkijkje geven in de wonderlijke insectenwereld. Hij geeft informatie over hoe u bijen in uw eigen tuin beter kunt bekijken en helpen aan nestgelegenheid en voedsel. Daarbij gaat het over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastig vallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen. Wolbijen, behangersbijen, metselbijen, goudwespen en vliegendoders zullen minder geheimen hebben na deze avond.

Groene lezingen
Dit is de derde lezing in een reeks van vier die Idea Bibliotheek Zeist in 2019 organiseert in samenwerking met de lokale natuur- en milieuorganisaties (Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, team NDC van de Omgevingsdienst regio Utrecht) en de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ).

Kosten: € 5,00 / € 3,50 leden Idea /Gratis voor leden ASZ en/of samenwerkende natuur- en milieuorganisaties Kaartverkoop: online www.ideacultuur.nl en aan de zaal (indien voorradig). Betalen aan de zaal kan uitsluitend per pin.

Cookie-instellingen