(volgeboekt) Excursie naar paddenstoelenreservaat Blikkenburgerlaan

Hans Snel 08-09-2020

Begin

14-10-2020 om 14:00

Einde

14-10-2020 om 15:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Parkeerplaats Zinzendorflaan aan de kant van de Blikkenburgerlaan

Elfenbankjes en eekhoorntjesbrood. Als boswandelaar ken je die wel. Maar heb je weleens een valse beukenridderzwam gezien? Of een kruipwilgrussula? Bert Tolsma, ervaren gids en coördinator van de paddenstoelenwerkgroep Zeist, neemt je mee op excursie naar het paddenstoelenreservaat Blikkenburgerlaan

In de bermen van de Blikkenburgerlaan staan eiken van meer dan 120 jaar oud, beuken van verschillende leeftijden en verschillende andere boomsoorten. Een deel van de laan ligt in open gebied (bij sportvelden en landbouwgebied) en een deel ligt meer besloten (bij Blikkenburg).

Meer dan 200 soorten

De bermen in deze laan zijn bij paddenstoeldeskundigen (die heten met een duur woord mycologen) bekend om de rijkdom aan paddenstoelen. Er zijn hier meer dan 200 soorten paddenstoelen aangetroffen, waaronder heel bijzondere. Vooral soorten die afhankelijk zijn van bomen en andersom, zijn in ruime mate aanwezig (dat worden ectomycorrhizapaddenstoelen genoemd). Deze paddenstoelen gaan met hun schimmeldraden een verbinding aan met de fijnste haarworteltjes van de bomen. Via die verbinding worden stoffen uitgewisseld. De boom brengt in het blad gemaakte voedingsstoffen naar de schimmel en de schimmel maakt het de boom gemakkelijker om mineralen uit de bodem te halen. Ze profiteren dus van elkaar. Maak kennis met soorten als de valse beukenridderzwam, de gezoneerde melkzwam, de vergelende russula, de kruipwilgrussula, de bleekgele russula, het eekhoorntjesbrood en de kleine trompetzwam.

Valse beukenridderzwam
Valse beukenridderzwam

Bescherming

Lang heeft de laan geleden onder het parkeren van auto’s in de bermen, maar dat is door de huidige bescherming met balken gelukkig opgelost. De gemeente is overtuigd van het nut van een goede schimmelflora voor de gezondheid van de bomen. In overleg met de paddenstoelenwerkgroep heeft de afdeling groenvoorziening van de gemeente Zeist diverse beschermende maatregelen doorgevoerd, zoals het weghalen van het maaisel. 

Excursie

Tijdens de excursie vertelt Bert je van alles over de verschillende paddenstoelen en ook over de maatregelen die nodig zijn om dit bijzondere reservaat aan paddenstoelen te behouden. 

De excursie wordt verzorgd door de paddenstoelenwerkgroep Zeist van Koninklijke Nederlandse Vereniging van Veldbiologie (KNNV) in het kader van de Week van de Duurzaamheid Zeist. 

Deelname is gratis. In verband met corona is er plaats voor maximaal 6 deelnemers,

Deze excursie is volgeboekt!

Na aanmelding ontvang je per e-mail de startlocatie van de excursie. 

 

Cookie-instellingen