Tel een half uurtje mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

Hans Snel 11-01-2021

Begin

28-01-2022 om 00:00

Einde

31-01-2022 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

thuis

Tel tussen 28 en 30 januari 2022 een half uur de vogels in de tuin of op het balkon! Tijdens de Tuinvogeltelling tellen jaarlijks tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon meer leren om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk.

Van 28 januari tot en met 30 januari 2022 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. De telling levert een momentopname van de aantallen vogels die in de Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren levert dit een beeld van de ontwikkeling van vogels en tuinen. Best belangrijk. Vogels kijken en tellen is leuk. Doe jij ook mee?

Aan de slag met de vogeltelling in 4 stappen

  1. Meld je alvast aan op de website van de Vogelbescherming. Je krijgt dan een geheugensteuntje en ook allerlei leuke weetjes en tips en zelfs korting op het kopen van vogelvoer. 
  2. Tel op vrijdag 29 januari, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee.  
  3. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.
  4. Lastig om sommige vogels te herkennen? Kijk de digitale zoekkaart: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/tuinvogels
  5. Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur. Wil je het telformulier liever uitprinten? Klik dan hier.

Tip:

Zitten er veel vogels tegelijk op de voederplek? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.

Meer info

Voor uitgebreidere tips en kant – en- klare- lessen lessen kun je kijken op de website van de vogelbescherming

 

Cookie-instellingen