Startbijeenkomst: Samen meten aan de waterkwaliteit in Zeist

Communicatie SDZ (JvdB) 16-03-2022

Begin

07-04-2022 om 19:30

Einde

07-04-2022 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Samen meten aan de waterkwaliteit in Zeist

Wil je ook weten wat de kwaliteit van het water in je buurt is en of er wel genoeg planten en dieren in het water leven? Doe dit jaar mee en meet samen met het waterschap de waterkwaliteit in je buurt. We vragen je om in de periode april tot oktober 1x per maand een meting te doen. Hoe je dat doet? Het is eenvoudig en we leren het je graag. Kom naar de startbijeenkomst op 7 april van 19:30 – 21:00 in Kinderboerderij De Brink (inloop vanaf 19:00). Geef je op via info@samenduurzaamzeist.nl of direct bij www.hdsr.nl/meetjewaterkwaliteit.

Lees ook het interview met Joachim Rozemeijer in de Nieuwsbode.

 

Waterkwaliteit in een watergang bij jou in de buurt

We genieten allemaal van het water in onze leefomgeving. Maar wat is de kwaliteit van al dat Zeister water? Van vijvers, sloten en grachten? Hoe helder is het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? Het waterschap onderzoekt dit graag samen met jou.

 

Waarom doet het Hoogheemraadschap dit onderzoek?

Door het monitoren van de flora en fauna krijgen we samen meer inzicht in de kwaliteit van het water. Een goede diversiteit aan planten en dieren is een kenmerk voor schoon en gezond water. En ze hebben elkaar nodig die planten en dieren. Waterdieren hebben behoefte aan een goede waterkwaliteit en onderwaterplanten zijn nodig voor zuurstof in het water, om die waterdieren te laten leven.

De informatie, die het waterschap samen met jullie wil gaan verzamelen, is een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans (kijk mee op de website hdsr.nl/ecoscans) die waterschap en gemeenten eens in de 3 jaar laten uitvoeren om de ontwikkeling van de stedelijke en landelijke waterkwaliteit te volgen. Deze informatie kan ons helpen bij het verbeteren van (de aanpak van) de waterkwaliteit en ecologie in bijvoorbeeld Zeist.

 

Hierbij hebben wij jouw hulp nodig!

Help mee om in het komende groeiseizoen - van april t/m oktober 2022 – de kwaliteit van het water in Zeist nog beter in beeld te krijgen. Ga op stap, ontdek de waterplanten en waterdieren in jouw buurtwater. Meet samen met je kinderen, buren of vrienden. Dat is gezelliger en samen zie je meer.

Voor het meten heb je een smartphone nodig voor de foto en de digitale vragenlijst. Ook is een zelfgemaakte zogenaamde Secchi schijf (te maken van een oude CD of dekstel)  of een meethark handig voor het meten van de waterdiepte en het doorzicht.  

 

Aanmelden

Vanaf april willen we samen met jou gaan meten. Op 7 april 2022 organiseren we een startbijeenkomst met meer informatie over het project en praktische tips voor de uitvoering. De bijeenkomst is niet noodzakelijk om deel te nemen maar wel leuk. De bijeenkomst vindt plaats op Kinderboerderij de Brink. 19 uur inloop en we starten om 19.30 uur.

Zet ook de volgende data vast in je agenda:

  • 23 juni 19:30 een excursie met een waterecoloog
  • 11 oktober 19:30 sluiten we het meetjaar af met een gezamenlijk terugblik inclusief voorlopige analyse van de resultaten.

Alle bijeenkomsten zijn op kinderboerderij De Brink in Zeist

Je meld je aan via het aanmeldformulier.

 

Heb je vragen?

Kijk op hdsr.nl/meetjewaterkwaliteit voor meer informatie. En heb je nog vragen? Stuur dan een email naar Jannet Kamminga.

Cookie-instellingen