Groene Lezing over spinnen door Peter Koomen

Marlou Bours 11-10-2023

Begin

23-11-2023 om 19:30

Einde

23-11-2023 om 21:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Bibliotheek Idea, Markt 1, Zeist

Waarom zijn er spinnen? Om meer spinnen te maken! Dat is maar goed ook, want spinnen zijn de natuurlijke vijanden van de insecten.

Om beter zicht te krijgen op het leven van spinnen kijken we eerst naar hun lichaamsbouw inclusief hun zintuigen. Daarna volgt een overzicht van de verschillende soorten spinnen die er in Nederland voorkomen: een grote diversiteit aan vormen en kleuren, samenhangend met allerlei slimme manieren om insecten te vangen. Eenmaal volwassen moet een spin zorgen voor nageslacht. Groot probleem daarbij is dat het mannetje meestal kleiner is dan het vrouwtje en ervoor moet zorgen niet opgegeten te worden. Helaas houden maar weinig mensen zich bezig met het bestuderen of waarnemen van spinnen, zodat we niet eens weten of het in Nederland goed of slecht met ze gaat. Wie weet levert deze lezing een paar nieuwe spinnen enthousiastelingen op? 

Peter Koomen (Leiderdorp, 1960) studeerde biologie in Leiden. Zijn grootste belangstelling gaat uit naar spinnen en andere geleedpotigen. Hij werkt als conservator/hoofd collecties bij het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. In zijn vrije tijd inventariseert hij regelmatig spinnen in Nederlandse natuurgebieden of achtertuinen. Daarnaast bestudeert hij spinnen van Zuidoost-Azië, vooral mierachtige springspinnen. Hij gebruikt verschillende methodes om foto’s van spinnen te maken. Zijn foto’s worden gebruikt bij tentoonstellingen, lezingen, cursussen, op radio/TV en in boeken en artikelen.

Groene lezing
Dit is de vierde lezing in een reeks van vier die KunstenHuis Idea in 2023 organiseert samen met de lokale natuur- en milieuorganisaties Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, IVN, De Boswerf, de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en de Volksuniversiteit Zeist. De lezing vindt plaats bij Bibliotheek Zeist, Markt 1, Zeist, aanvang 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Kosten: € 8,50 / € 6,00 voor leden samenwerkende natuur- en milieuorganisaties, leden ASZ en leden van de Bibliotheek van KunstenHuis Idea.

Kaartverkoop: via de website van het Kunstenhuis Idea, bij de bibliotheken van KunstenHuis Idea en bij de entree van de zaal (indien nog voorradig). Betalen in de bibliotheek en bij de entree van de zaal kan uitsluitend per pin.

 

 

Cookie-instellingen