Hoera, gas besparen lukt!

Anne-Marie Bergervoet 18-03-2019
3334 keer bekeken 0 reacties

We hebben de afgelopen 8 maanden 40% minder gas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij is rekening gehouden met de temperatuurverschillen (zgn. graaddagen). Dat is grotendeels te danken aan onze hybride warmtepomp die we september jl. lieten installeren.

We hebben de afgelopen 8 maanden 40% minder gas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij is rekening gehouden met de temperatuurverschillen (zgn. graaddagen). Dat is grotendeels te danken aan onze hybride warmtepomp die we september jl. lieten installeren. We hebben gebruik gemaakt van een gunstige aanbieding van onze energieleverancier en subsidie gekregen. Verder hebben we vorig jaar ook onze kruipruimte geïsoleerd en aan de achterkant beneden dubbel glas laten plaatsen. We hebben daar trouwens vorig jaar al een keer over verteld in de Nieuwsboderubriek Duurzaam denken – Duurzaam doen van 4 juli 2018.

Ons (groene) stroomverbruik is in dezelfde periode (juli 2018 – februari 2019) weliswaar fors gestegen maar eind maart krijgen we zonnepanelen en wekken we zelf op. Mogelijk worden we zelfs leverancier van stroom in plaats van afnemer.

Voordat we eraan begonnen, hebben we alles goed op rijtje gezet en toen een plan van aanpak gemaakt. De gasgestookte CV-installatie was net nieuw dus kozen we ervoor een hybride warmtepomp aan te sluiten. Die verbruikt behoorlijk wat stroom dus moeten er zonnepanelen komen. Een optimaal werkende hybride-warmtepomp vraagt een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming, speciale radiotoren e.d.. Dat hebben we niet. Ons huis stamt van vóór de spouwmuur. We moeten het hebben van dak- en kruipruimte-isolatie en dubbel glas.  Energiebesparing en verduurzaming oké maar niet ten koste van het oude, historische karakter van ons huis.

Nu, bijna driekwart jaar later, zien we de eerste resultaten. En die zijn boven verwachting, Volgens mij zijn we op de goede weg.

Hoe dat met terugverdientijden zit: geen idee. Dan moet je tarieven gaan vergelijken met investeringen, de afschrijving van m.n.. pomp en panelen en inschatten wat de energieprijzen gaan doen (al mag je uitgaan van een stijging). Dat vinden we ook niet zo interessant. Het geeft vooral een goed gevoel dat je minder fossiele brandstof verbruikt en zo bijdraagt aan behoud van een leefbare aarde.

Mijn man en ik zijn tevreden en het inspireert ons om nog verder te verduurzamen, te beginnen met zonnepanelen.

 

Anne-Marie Bergervoet

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen