Restauranthouders van Zeist, word wakker!

Hans Snel 09-03-2020
2901 keer bekeken 0 reacties

Deze week vindt de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Het inspireerde Hans tot de volgende oproep aan restauranthouders in Zeist:

Ruim twee jaar eet ik nu geen vlees meer en vrijwel geen zuivelproducten. Het heeft me minder moeite gekost dan ik had verwacht. Af en toe kan ik nog wel verlangen naar een lekker stukje lamsvlees of zo’n heerlijk droog worstje. Als ik op bezoek kom bij vrienden die er niet aan denken, doe ik niet moeilijk en eet ik mee. Iemand vertelde mij dat ik eigenlijk klimatariër ben en geen vegetariër. Ik doe het om mijn voetafdruk te verkleinen en dan is vlees weggooien natuurlijk nog erger dan vlees eten. Zo kom ik dan toch af en toe aan mijn portie dierlijke eiwitten. En met kerst heb ik heerlijke hertenbiefstuk gegeten. Ik kon namelijk op het hele internet helemaal niets vinden over de CO2-footprint van hertenvlees. Vooropgesteld dat het hert zijn leven in het wild heeft doorgebracht, kan ik mij ook voorstellen dat het met die footprint wel meevalt. Als het anders is, hoor ik het graag.

Nationale Week Zonder Vlees

En voor de rest geniet ik van de vele vegetarische gerechten, waarin je het vlees geen seconde mist. We hebben inmiddels een aardig receptenboek opgebouwd. Als je interesse hebt, wil ik je wel een lekker recept toesturen.

Voor meer inspiratie moet je eens een kijkje nemen op de website van de Nationale Week Zonder Vlees. Initiatiefnemer Isabel Boerdam wil hiermee notoire vleeseters stimuleren om uiteindelijk elke week een dagje zonder vlees te doen. Je kunt er een Week Zonder Vlees Magazine downloaden, boordevol recepten, tips, aanbiedingen en achtergrondinformatie. Ook de magazines van voorgaande jaren staan er nog op.

Restaurantweek Zonder Vlees

Eigenlijk is vooral het uit eten gaan lastig, als je geen vlees wilt eten. De meeste restaurants hebben slechts één vegetarisch voorgerecht en één hoofdgerecht op de kaart. In een heel enkel geval is dit dan ook vegan. Dat is in Zeist niet anders. Van de 41 restaurants in Zeist die op The Fork (opvolger Iens) geregistreerd staan, zeggen er 23 vegagerechten te serveren en 4 vegan. Bij sommige ervan vind ik helemaal geen vegagerechten op de kaart, bij de meeste één, hooguit twee.

Daarom is het goed dat het deze week ook Restaurantweek Zonder Vlees is. Op een aparte website vind je de restaurants die meedoen. Eens kijken hoeveel restaurants uit Zeist zich hebben aangemeld. De opbrengst is mager: alleen Domino’s Pizza en de Bagels & Beans hebben zich geregistreerd met een vegetarisch lunchgerecht. Dat kan beter, restauranthouders van Zeist!

Zullen we volgend jaar in januari, in de maand van de goede voornemens, alle restaurants in Zeist gaan aanschrijven om zich aan te melden voor deze week? En er dan een wedstrijd aan koppelen: welk restaurant in Zeist mag zich in 2021 Toprestaurant Zonder Vlees noemen?

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen