Spagaat

Willy Douma 05-04-2020
2958 keer bekeken 0 reacties

Spanningsveld tussen de corona gezondheidsproblemen en duurzaamheid

In februari ben ik begonnen als activator van Samen Duurzaam Zeist. Een mooie opdracht waar ik echt veel zin in heb. Ik woon in De Bilt en dat is heerlijk dichtbij. Heel wat anders dan mijn vorige functie voor Hivos in Den Haag. Voor die internationale maatschappelijke organisatie heb ik heel wat mensen gesproken van over de hele wereld over duurzaamheid. Of je nou arm of rijk bent, ik merkte dat iedereen zich druk maakt over gezond voedsel, de natuur of het klimaat. Het is geen luxe vraagstuk. Juist voor armere mensen zijn de gevolgen van ontbossing, overbevissing of overmatig pesticiden gebruik, of noem het maar op, veel groter. Dat zal niet anders zijn voor de coronacrisis. De gezondheidsproblemen en de economische problemen komen allemaal juist bij hen het hardste aan.

Ik voel dat spanningsveld nu ook om me heen tussen de corona gezondheidsproblemen en duurzaamheid. Mogen we wel praten over duurzaamheid nu er zoveel mensen in de problemen zitten? Corona is op dit moment een vreselijke werkelijkheid voor zieken, voor kwetsbare groepen en voor mensen die inkomen en baan zien verdampen. Tegelijkertijd levert het ons een inkijkje in een duurzamere wereld: een wereld met minder luchtverontreiniging, met meer lokale focus en een grotere onderlinge betrokkenheid.

Ik was net een week of zes bezig, had de eerste gesprekken gevoerd en was begonnen aan een mooi plan om van alles te gaan doen. De lenteborrel stond in de stijgers, deelname aan het Dwarslopersfestival in de bieb en inspiratiebijeenkomsten over luchtverontreiniging en over groen in Zeist. De bijeenkomsten werden natuurlijk één voor één afgelast. Wat zou ik nog wel kunnen doen voor Samen Duurzaam Zeist?

Digitaal aan de slag want dat kan wel. We gaan online gesprekken voeren om te horen hoe mensen in Zeist deze coronacrisis beleven. Het eerste gesprek is geweest en smaakte naar meer. Het was heel fijn om te praten met mensen die ook die spagaat voelen tussen de korte termijn coronacrisis en de lange termijn duurzaamheidsvraagstukken. Welke onderwerpen aan bod komen is ook aan de deelnemers. We nodigen iedereen uit. Technisch gezien kunnen er wel honderd mensen meedoen. 😊

Daarnaast willen we alle initiatieven die juist nu van de grond komen een podium bieden zodat ze anderen inspireren en laten zien wat er op dit moment nog wél gebeurt. We brengen rond 5 april een speciale nieuwsbrief uit. Daarin vragen we iedereen om te delen waar je mee bezig bent in het kader van een duurzamer Zeist.

En als die coronacrisis weer wat afvlakt en we elkaar weer mogen ontmoeten? Ik kijk er naar uit. Die lenteborrel zal wel een zomerborrel worden. Die online gesprekken blijven misschien wel bestaan. Wellicht is er interesse in een week van de duurzaamheid van 10 tot 18 oktober in Zeist? We horen graag wie er mee willen doen.

Ik hoop dat iedereen gezond blijft en goed op elkaar past en dat we elkaar binnenkort weer in levende lijve kunnen ontmoeten om de wereld weer een stukje mooier te maken. Graag tot dan! Willy Douma

willy.douma@samenduurzaamzeist.nl

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen