Herman en Siert knokken voor biodiversiteit

Communicatie SDZ (JvdB) 13-04-2022
4719 keer bekeken 0 reacties

Herman Wierenga en Siert de Vos werken al jaren samen om aandacht te vragen voor de afnemende biodiversiteit. In Zeist hebben ze hiervoor de Werkgroep Kromme Rijncorridor opgericht.

De werkgroep bespreekt het afnemen van plant-, dier- en insectsoorten met betrokken partijen, zoals boeren, de gemeente en de provincie. Ingeborg Barendse van Samen Duurzaam Zeist sprak met Herman en Siert over deze werkgroep.

 

Herman heeft als bioloog jarenlang onderzoek gedaan naar gedrag van diersoorten en de ontwikkeling van natuur- en agricultuurgebieden. Na zijn pensioen wilde hij graag zijn kennis toepassen in zijn eigen omgeving. Inmiddels is hij bij verschillende projecten van Samen Duurzaam Zeist betrokken. Siert woont in het buitengebied en heeft de afgelopen 20 jaar de hoeveelheid soorten zien afnemen. Dit was voor hem motivatie om zich te verdiepen in de biodiversiteit.

“Sinds de jaren ’70 regent het plannen om de biodiversiteit te verbeteren, maar er wordt niks mee gedaan,” vertellen Herman en Siert. “Het is een complex onderwerp. Wij focussen ons nu op een gebied tussen Driebergen, Zeist, Odijk, Utrecht en Bunnik. Dit wordt ook wel de Kromme Rijncorridor genoemd en heeft een sterk verbindende functie naar andere natuurgebieden. We richten ons op drie verbeterpunten: ecologie, boeren en recreatie. Voor ecologie kijken we naar een paar diersoorten, bijvoorbeeld de patrijs en de kievit. Hoe het met deze soorten gaat, zegt veel over hoe het gebied ervoor staat. Boeren kunnen een belangrijke rol spelen in de hoeveelheid insecten en het bodemleven. Recreatie is belangrijk, ook al omdat het afnemen van de biodiversiteit vaak niet snel opvalt. Pas als je erop let, merk je hoe stil het is als er geen geluid is van vogels of kikkers.

Er is veel mogelijk en biodiversiteit krijgt steeds meer aandacht. Wij willen graag samen met boeren, gemeenten, provincie en waterschap de biodiversiteit én de recreatiemogelijkheden in de Kromme Rijncorridor versterken.”

Ben jij een duurzame doener die graag met het thema van biodiversiteit aan de slag wil? Neem contact op met de werkgroep via biodiversiteitw@gmail.com.

 

Fotobijschrift: Herman Wierenga (links) en Siert de Vos

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen