CO2 explosie in centrum van Zeist

Communicatie SDZ (JvdB) 21-12-2022
4186 keer bekeken 1 reacties

Welke gemeente verzint het om één week voor Kerst de ‘grootste Verlichte Truck Parade van Nederland’ urenlang rondjes te laten rijden door het centrum van Zeist?

Als betrokken burgers van Zeist raken wij behoorlijk in de war van een overheid die haar burgers aanspoort mielieubewust en energiezuinig te leven, terwijl de gemeente Zeist tezelfdertijd toestaat dat zo’n vijftig  dieselslurpende trucks een week voor Kerst op zaterdagmiddag en -avond zonder enig doel urenlang rondjes gaan rijden door het centrum (!!!) van Zeist. 

Terwijl de burgers van Zeist worden verzocht de verwarming een graadje lager te zetten, korter te douchen en de auto zoveel mogelijk te laten staan, geeft de gemeente Zeist toestemming voor een energieslurpend konvooi van luid ronkende en toeterende vrachtwagens door het toch al verkeersmoeizame centrum van ons vredige dorp. Ongevraagd wordt het dichtbevolkte centrum van Zeist met vooral oudere bewoners geconfronteerd met een urenlange, geconcentreerde CO2-uitstoot van tientallen dieseltrucks.

Dan vragen wij ons oprecht af hoe het staat met het morele kompas van onze stadsbestuurders. Is er dan niemand in het vergunningentraject binnen de gemeente die zich afvraagt of het in deze tijd van crises - oorlog, energie, milieu, klimaat - wel passend is om een dergelijk milieu-onvriendelijk evenement te laten plaatsvinden. Waar mensen in de aanloop naar Kerst eerder op zoek zijn naar vrede, rust en bezinning wordt hun leefomgeving wreed verstoord door een zeer milieubelastend evenement, georganiseerd door enkele horeca-ondernemers met blijkbaar weinig moreel besef. 

Diezelfde ondernemers houden het publiek langs de route zo lang mogelijk vast op hun veelal verwarmde (!!) terrassen.

Het feit dat meerijdende downies worden ingezet ter vergoelijking van dit monstrueuse commerciële evenement geeft ons helemaal een ongemakkelijk gevoel.

Gemeente Zeist ondersteunt initiatieven als Samen Duurzaam Zeist, onderschrijft haar eigen Brede Milieuvisie, subsidieert isolatiewerken van bewoners, etc.. Echter als het aankomt op de organisatie van zo’n milieubelastend evenement binnen de gemeentegrenzen, dan lijkt het gemeentebestuur liever weg te kijken. Kom op Zeist, wordt wakker!

Maarten en Barbara van den Berg

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Willem

22-12-22 om 10:21

Wat een super idee van de gemeente Zeist om hiervoor vergunning af te geven, deze Truckers die altijd bezig zijn ( op de meest gekke tijden) terwijl wij nog op bed liggen om Zeist en omgeving te bevoorraden met van alles en nog wat. Wie besteld er nu niet online? omdat we geen trek hebben om het in de winkel te gaan kopen (dus steeds minder winkels) Wat kunnen we hierom enorm bekrompen denken, deze voertuigen zullen zich in de nabije toekomst vanzelf uit saneren. Wonen en rijden de critacasters al energie neutraal? in de Oekraine zijn ze heel blij met Truckers die rijden ook voor onze vrijheid en laat het zo nu en dan eens een feestje in Zeist zijn niet zo zeuren en piepen.

Cookie-instellingen