De Kromme Rijncorridor, de groene long.

Fons Pennings 08-09-2023
837 keer bekeken {0} reacties

Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De werkgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor behoud en versterking van dit gebied en schrijft daar een serie columns over. Lees hier deel 1 geschreven door Siert de Vos.

Kromme Rijncorridor is - ondanks dat het de afgelopen 70 jaar achteruit is gegaan - in de kern een prachtig, gevarieerd landschap. Het staat om vele redenen onder druk. 
De werkgroep de Kromme Rijncorridor wil van het gebied een échte groene long maken. De ontbrekende schakel tussen drie natuurgebieden en de tegenhanger van de alsmaar drukker wordende stad. 
Deze serie columns gaat over natuur en biodiversiteit, nieuwe mogelijkheden voor waterberging, voedselbossen en recreatie en over boeren en burgers. 
Kortom, lokale gedachten voor nationale transities.


Beste lezer,

Dit is de eerste blog van de werkgroep Kromme Rijncorridor.  We zullen 1x per 14 dagen in een vaste pool van 4 mensen columns schrijven, al dan niet met gastschrijvers erbij.
Waarom we dat willen?
Het gaat dramatisch slecht met de natuur en biodiversiteit, terwijl er juist in dit gebied volop kansen zijn om de natuur/biodiversiteit te versterken.
De Gemeente Zeist heeft tot nu toe alleen op papier aandacht voor zijn buitengebied en is nog steeds  vooral gericht op woningbouw en bedrijventerreinen. Onderwerpen die ook belangrijk zijn en blijven maar na de vele uitbreidingen in Zeist in de afgelopen 50 jaar, behoort de prioriteit te komen liggen op natuur en biodiversiteit.
We willen de opgewonden kieviten en veldleeuweriken weer horen, kwakende kikkers in schone sloten, waakzame hazen hun kop uit het hoge gras zien steken, insecten horen zoemen in weides vol kruiden en bloemen.
Er zijn mogelijkheden voor stadslandbouw, voedselbossen met ertussen wandelpaden voor de rustzoekende natuurliefhebber.
Dit alles staat in onze landschapsvisie Kromme Rijncorridor die is aangeboden aan de Gemeenteraad van Zeist en de Provincie Utrecht.
Als die visie wordt uitgevoerd, zijn drie natuurgebieden (Langbroekerwetering, Utrechtse Heuvelrug en Vechtplassengebied) met elkaar verbonden.   

We vinden niet dat Zeist ondertussen op slot moet voor woningbouw en bedrijventerreinen. We vinden wel dat zonder natuurcompensatie en krachtig natuurherstel geen grootschalige woningbouw meer mogelijk moet zijn.
Die kanteling in denken zie je nog nauwelijks bij de Gemeente Zeist (en vele andere overheden). Dat heeft te maken met gegroeide patronen, sterke lobby’s, individueel versus algemeen belang, het ontbreken van een integrale visie etc.
Maar vergis u niet. We staan aan de vooravond van grote veranderingen (transities).
Om het Klimaatakkoord uit juni 2019 te citeren:

Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen.
Transities gaan niet vanzelf en vragen een omslag in denken en doen. De één voelt veranderingen als bedreiging; de ander ziet een lonkend perspectief.

Siert de Vos - werkgroep Kromme Rijncorridor
 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen