Verpakkingsvrij boodschappen doen

Hans Snel 16-12-2020
19502 keer bekeken 0 reacties

>>

Voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2024

Kies voor herbruikbaar

De gemiddelde Nederlander maakt heel wat trips naar de vuilnisbak. Elk jaar gooit elke Nederlander ongeveer 490 kilo afval weg. Afval gescheiden inleveren is goed voor het milieu, maar nog beter is om afval te voorkomen. Verpakkingen vormen zo'n 20 procent van ons afval. Wist je dat een Nederlander dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen opent. Meer tips vind je op afval voorkomen.

Wat is het probleem met plastic?

Je denkt misschien dat het plastic probleem is opgelost nu we steeds meer plastic inzamelen voor recycling. Was het maar zo. Na het zien van deze korte animatiefilm over 'The Story of Plastic' besef je dat het noodzakelijk is om zoveel mogelijk plasticvrij te winkelen. 

Neem je eigen waterfles en koffiebeker mee

Onderweg kopen we allemaal wel eens een flesje water of blikje fris. Voor het milieu kun je er beter een gewoonte van maken om zelf een hervulbare fles drinken mee te nemen. Als we dat allemaal doen, scheelt dat alleen al bij water 1 miljoen flesjes per dag! En wist je dat je je eigen koffie- of theebeker kunt meenemen naar de kiosk op het station? Ook dat scheelt enorm veel afval.

Plaatje: zoveel afval bespaar je in een mand met een herbruikbare beker

Liever groot dan klein

Eén grote verpakking is vaak milieuvriendelijker dan meerdere kleine verpakkingen. Maar dat geldt alleen als je de hele inhoud opmaakt. Moet je een deel weggooien omdat de prik eruit is, je er geen zin meer in hebt, of het bedorven of niet meer lekker is, dan doe je het voordeel vaak weer teniet.  Bron: Milieu Centraal.

Neem je eigen verpakking mee naar de winkel 

In steeds meer winkels in de gemeente Zeist kun je je eigen verpakkingsmateriaal meenemen en zo de hoeveelheid plastic afval reduceren. Je herkent de winkels aan de sticker 'Neem gerust je eigen verpakking mee' op de winkeldeur. Dit is een initiatief van de werkgroep Afval 0.0 in samenwerking met Zero Waste Nederland. Download het bestand hieronder voor een overzicht van alle winkels. Eem paar keer per jaar en in ieder geval tijdens de Week van de Duurzaamheid organiseert de werkgroep ook de 'Zero Waste Tour'. Je gaat dan met een klein groepje onder leiding van een gids langs een aantal winkel van de lijst. Kijk in de agenda van Samen Duurzaam Zeist. 

Ken jij winkels die eigen verpakking accepteren, maar nog geen sticker hebben of nog niet op deze lijst staan? Laat het ons hieronder weten in een reactie. 

Wat je niet verpakkingsvrij in Zeist kunt krijgen, kun je bestellen bij de online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot.

Meer info

Wil je hierover meer weten? Lees dan eens de nuttige tips van Zero Waste Nederland

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen