Bij veel woningen wordt het regenwater via de regenpijp afgevoerd naar het riool. Dat lijkt een handige oplossing, maar is het niet. Het veroorzaakt verschillende problemen:
- het zorgt bij extreme regenval voor overbelasting van de riolen. Extreme buien komen ten gevolge van de klimaatverandering steeds vaker voor;
- het zorgt voor verdroging van de grond. Ook de periodes van droogte nemen toe ten gevolge van de klimaatverandering;
- het draagt bij aan een verlaging van het grondwaterpeil en daarmee ook aan waterschaarste voor consumptie in drogere periodes.
Om onze leefomgeving klimaatbestendig te maken, is het belangrijk dat we met zoveel mogelijk huishoudens ons regenwater afkoppelen van het riool.
Je kunt dit in je eentje oppakken, maar je kunt het ook samen met je buren doen. Een mooi voorbeeld vind je in de Nieuwsbode over 22 bewoners aan de Tesselschadelaan en de Guido Gezellelaan, die samen regentonnen hebben aangeschaft en hiervoor subsidie hebben gekregen van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.
Meer informatie
Op de website KlimaatKlaar van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en de 14 gemeentes binnen het Hoogheemraadschap vind je nuttige tips hoe jij jouw tuin KlimaatKlaar kunt maken.
Neem ook een kijkje bij het nieuwe Klimaatpaviljoen van De Boswerf!
Het Hoogheemraadschap heeft jaarlijks subsidie beschikbaar voor inwoners die samen hun regenpijp afkoppelen (minimaal 8 huishoudens).
Inspiratie

In dit artikel in Zeister Magazine vertelt Hans Snel uit Den Dolder hoe hij zelf zijn regenpijp heeft afgekoppeld en een waterbak heeft gemetseld.