Tegels uit je tuin halen en planten erin zetten

Hans Snel 10-03-2021
16586 keer bekeken 0 reacties

>>

Voor het laatst gecontroleerd op 7 mei 2024

Een tuin met veel tegels is weliswaar onderhoudsarm, maar heeft ook een paar forse nadelen:

  • Bij stortbuien kan het water niet snel weglopen en loop je risico op overstromingen;
  • Op tropische dagen wordt het extra warm in je tuin. Tegels slaan de warmte op en houden die lang vast;
  • Een versteende tuin draagt niet bij aan de biodiversiteit van de omgeving. En die biodiversiteit staat al aardig onder druk;
  • En tot slot: het is natuurlijk ook helemaal geen leuk gezicht, zo'n groot stenen oppervlak.

Kortom, haal wat stenen uit je tuin en zet er planten in. Daarmee maak je jouw tuin klimaatbestendiger, draag je  bij aan de biodiversiteit in de omgeving en creëer je voor jezelf een fijne omgeving. Op de website van Stichting Steenbreek vind je allerhande tuintips.

Meer tips en inspiratie

In dit artikel "Weg met de tegeltuin, vier de verscheidenheid" van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel lees je nog eens waarom het goed is om die tegels te verwijderen. En vind je ook nog meer tips. 

De website 'Maak grijs groener' van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel staat niet alleen boordevol informatie en tips, maar is bovendien zo mooi vormgegeven dat het alleen al daarom een bezoekje waard is. 

Neem ook een kijkje bij het nieuwe Klimaatpaviljoen van De Boswerf!

Wat kun je nog meer doen? 

Kijk eens bij Heuvelrugtuinen als je wilt weten welke planten je het beste kunt kiezen. Je kunt ook denken aan het planten van een boom. Hiermee sla je CO2 op en draag je bij aan de oplossing van het klimaatprobleem en creëer je ook een schaduwrijke plaats in je tuin. lekker op de warme dagen. En het vergroenen van je tuin kun je natuurlijk ook combineren met het afkoppelen van je regenpijp van het riool. Dan help je ook nog tegen de verlaging van het grondwaterpeil en overbelasting van het rioolstelsel. 

Op de website KlimaatKlaar van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en de 14 gemeentes binnen het Hoogheemraadschap vind je nuttige tips hoe jij jouw tuin KlimaatKlaar kunt maken. 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen