Meet je waterkwaliteit

Coördinator Joachim Roezemeijer en zijn buurvrouw meten de waterkwaliteit bij hen in de buurt

Op de foto: Coördinator Joachim Rozemeijer met buurvrouw aan het meten

We genieten allemaal van het water in onze buurt. Maar wat is de kwaliteit van al dat Zeister water? Hoe helder is de sloot, vijver of vaart? Hoe is het met de biodiversiteit? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in?

In Zeist monitoren al een paar jaar inwoners eens per maand het water in hun buurt; dat zijn de ‘waterwachters’ van Samen Duurzaam Zeist. Zij beschrijven de helderheid en het leven in en rond het water en houden de ontwikkeling met foto’s bij.

Het project heet vanaf nu “Meet je waterkwaliteit”. Er zijn dit jaar een paar plekken vrijgevallen. Ben je ook benieuwd naar hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt? Help dan mee om in het groeiseizoen, van april t/m oktober, eens per maand het stedelijk water nog beter in beeld te krijgen. Dit doen we samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en het waterschap zorgt voor een meethark. Voor een paar waterlopen of vijvers kun je je nog aanmelden; laat maar weten welke voor jou het handigste zijn.

Neem voor meer informatie of om je aan te melden contact op met Joachim via joachimrozemeijer@hotmail.com. Graag vóór 30 mei, zodat je de introductie bijeenkomst van begin juni nog mee kunt maken.

De informatie, die het HDSR met de waterwachters wil gaan verzamelen, is een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans die waterschap en de gemeente laten uitvoeren om de ontwikkeling van de stedelijke en landelijke waterkwaliteit te volgen. Deze informatie kan ons helpen bij het verbeteren van (de aanpak van) de waterkwaliteit en ecologie in het stedelijk gebied.

 

 

Cookie-instellingen