Maria Christinakerk in Den Dolder Fairtrade gecertificeerd

Anne-Marie Bergervoet 16-05-2019 11335 keer bekeken 0 reacties

De Maria Christina kerk in Den Dolder heeft op 12 mei het Fairtrade bord en certificaat uitge-reikt gekregen. De uitreiking werd verricht door Cor Doelwijt, voorzitter van de Fair Trade Werkgroep Zeist en vond plaats in een kerkdienst in de Dolderse kerk.

De kerk heeft de erkenning te danken aan een jarenlang gevoerd beleid van duurzaamheid. In dat beleid zijn drie pijlers te onderscheiden: Fairtrade, Fairfinance en Fairclimate. In zijn korte toespraak benadrukte Cor Doelwijt dat de kerk op al die drie punten zeer goed uit de verf komt. 

Wat Fairtrade betreft: de Maria Christina kerk gebruikt altijd Fairtrade producten. Zo worden er artikelen verkocht van de Wereldwinkel en wordt ook een gedeelte van de opbrengst van de moestuinen van kerkleden in de kerk te koop aangeboden. Bij het geven van geschenken, het verzorgen van maaltijden of bijvoorbeeld het serveren van koffie wordt steeds het Fairtrade-beginsel in acht genomen. 

Ten aanzien van Fairfinance let de kerk zorgvuldig op waar en hoe er belegd wordt en voor welke bank wordt gekozen. Het klimaat is heel belangrijk geweest de laatste jaren bij de nieuwbakken Fairtrade kerk. Het gebouw is verduurzaamd en er zijn onder meer zonnepanelen aangebracht. Er wordt hard gewerkt aan het vervolmaken van de isolatie van het kerkgebouw. Ook op de terreinen van verlichting en verwarming zijn allerlei veranderingen doorgevoerd. 

Maar er is nog meer. In de diensten die in deze PKN-kerk worden gehouden staat het beginsel duurzaamheid vaak centraal. Op 12 mei benadrukte voorganger dominee Adriaan Plantinga bijvoorbeeld dat de mens op aarde is om te behoeden en te beheren en niet (alleen) om eigendom te verwerven. Plantinga: "We moeten rentmeester zijn en ook denken aan volgende generaties. Zo kunnen we Jezus navolgen. We moeten voor God kiezen en niet voor de mammon".  

De FairTrade Werkgroep Zeist had geen enkele moeite de Maria Christina kerk het certificaat te verschaffen. Doelwijt legt nader uit: "Deze gemeente heeft al zoveel gedaan". De kerk was al groene kerk. De Maria Christina kerk is de vierde Fairtradekerk in Zeist. Zeist is nu zes jaar Fairtrade gemeente. Daar hoort ook bij dat gestreefd wordt naar een duurzaam karakter van instellingen, zoals kerken, in de gemeente. De FairTrade Werkgroep houdt zich onder meer daar mee bezig. Iedere twee jaar wordt gekeken of een stad als Zeist nog het predicaat "Fairtrade" mag blijven voeren.         

Geschreven door Maarten Bos en gepubliceerd in de Nieuwsbode van 15 mei 2019.

 

0  reacties

Cookie-instellingen