Groen dak of sedumdak (vervangen door collectieve inkoopactie; zie sedumdak initiatief bij Pijler 4

Hanna van den Dool 07-07-2019 23033 keer bekeken 1 reacties

(vervangen door collectieve inkoopactie; zie sedumdak initiatief bij Pijler 4)

/PageByID.aspx?sectionID=191643&contentPageID=

Zo’n sedumdak

·       kan erg veel water kan opnemen waardoor extreme regenbuien geen overbelast riool meer opleveren,

·       is een oase voor insecten - allerlei soorten bijen en vlinders komen op de bloemen af!,

·       zorgt voor verkoeling van de ruimte onder het dak en van de omgeving en gaat daardoor hittestress tegen,

·       is prachtig om naar te kijken!

En als dat nog niet overtuigend genoeg is, lees dan in de reactie hieronder wat de kweker van de sedumplantjes op z’n website schrijft.

Het HDSR vindt het zo belangrijk dat we ons aan het veranderende klimaat aanpassen dat men tijdelijk subsidie geeft voor onze collectieve actie. En met ons initiatief wordt het je nu wel erg gemakkelijk gemaakt om ervoor te kiezen! 

Meedoen is simpel. Het bedrijf uit Zeist komt beoordelen of je dak geschikt is. Zo ja, dan volgt een offerte voor de levering van zgn. sedumcassettes incl. leginstructies. Het aantal cassettes is afhankelijk van het dakoppervlak. Elke cassette bevat 10 tot 12 verschillende sedumsoorten. Zelf leggen is redelijk simpel maar je kunt het ook laten doen. In tegenstelling tot wat we eerder meldden vallen de legkosten niet onder de subsidie.

Wil je meer informatie of wil je meedoen met de collectieve actie van Samen Duurzaam Zeist?  Neem contact op met hanna@samenduurzaamzeist.nl

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Hanna van den Dool

07-07-19 om 13:13

De kweker van de sedumplantjes beschrijft nog veel meer voordelen:
Voordelen van een groendak
Volgens https://www.sempergreen.com/nl/oplossingen/groene-daken/voordelen-groendak
Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. Hieronder zetten we alle voordelen overzichtelijk op een rij.
Absorbeert regenwater
Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.
Zorgt voor schonere lucht
De planten van een groendak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt u bij aan luchtzuivering.
Verlaagt omgevingstemperatuur
Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.
Verhoogt rendement zonnepanelen
Een groendak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter en verlaagt u uw energiekosten.
Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen
Een groendak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.
Verlengt levensduur dak
Een groendak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot wel 60 jaar of langer. U heeft de investering in uw groendak terugverdiend binnen 8 tot 21 jaar.
Creëert waardevermeerdering pand
De natuurlijke en duurzame uitstraling, in combinatie met een reductie van energiekosten en verlenging van de levensduur van uw dak, levert een waardevermeerdering van uw pand op.
Verhoogt biodiversiteit
De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.
Creëert brandwerende laag
Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groendak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.
Verhoogt gevoel van well-being
Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.
Biedt healing environment
Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, waardoor een kortere verpleegduur ontstaat. In een groene omgeving is de pijntolerantie hoger. Dit wordt ook wel een 'healing environment' genoemd.
Meer sociale interactie, minder vandalisme
Werken of wonen in een groene omgeving brengt mensen bij elkaar. Een groene omgeving geeft een hogere belevings- en gebruikservaring. Dit heeft een positief effect op de sociale samenhang in buurten. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme.
Direct-groen, weinig onderhoud
Met vegetatiematten creëert u een groendak met direct-groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voorbegroeid en bij levering voor 90% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruidgroei en is het benodigde onderhoud minimaal.
Levert tijds- en kostenbesparing op
In tegenstelling tot het los inplanten van plugplanten, is de aanleg van een groendak met behulp van vegetatiematten eenvoudig en snel te realiseren. Ook het onderhoud achteraf is minimaal. Dat levert u tijdswinst en kostenbesparing op!
Erosiewering
Op daken waar veel wind staat zorgen voorbegroeide vegetatiematten ervoor dat de ondergrond bij storm niet wegwaait. Het biedt een solide en erosiewerende bovenlaag van het groendak.

Cookie-instellingen