Jongeren in Zeist swipen voor het klimaat

Chris Huiden 02-09-2019 2602 keer bekeken {0} reacties

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In Zeist kan dat van 2 tot en met 22 september. Dan loopt een campagne waarin de meningen van jongeren centraal staan. Via de online tool Swipocratie krijgen zij onder meer diverse klimaatdilemma’s voorgelegd.

Swipocratie is onderdeel van het project ‘Watt Nou! Jongeren over energie’. Dit is een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU om de visie van jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, actiever te betrekken bij de lokale energiedialoog. Zeist is één van de gemeenten waar deze campagne van start gaat. Verschillende activerende filmpjes op social media en een postercampagne gaan de jongeren gericht stimuleren om hun mening te geven in de online tool Swipocratie.

Geef jongeren een stem

Wethouder Wouter Catsburg: “Jongeren laten zich steeds meer horen in de discussie rond duurzaamheid. Terecht, want het gaat over hún toekomst. Zeist doet mee omdat we het jongeren nog makkelijker willen maken hun mening te geven.” Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: ‘Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?’ En: ‘Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in een weiland of 1 grote windmolen?’ 

 Uitkomsten en bijeenkomst

De communicatiecampagne start in Zeist op 2 september, met onder meer video's die worden verspreid via Facebook en Instagram. Zodra alle resultaten binnen zijn, volgt dit najaar ook nog een bijeenkomst voor jongeren. Samen gaan zij aan de slag met een concreet plan waarin ze aangeven wat Zeist zou kunnen opwekken aan duurzame energie. De gemeente neemt dit 'bod van jongeren' en de uitkomst van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie – de overgang van oude, fossiele naar nieuwe, duurzame energie.

Meer informatie over de energietransitie in Zeist staat op www.zeist.nl/nieuweenergie.

‘Watt Nou’ wordt georganiseerd in een samenwerking tussen gemeente Zeist, provincie Utrecht en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht.

0  reacties

Cookie-instellingen