Wie redt de padden in Zeist-Noord?

Mirjam Förch 12-09-2019 3287 keer bekeken 0 reacties

Wil je iets doen voor dieren en de natuur in Zeist-Noord? Kom dan op 27 september naar de informatieavond over de nieuwe paddenwerkgroep. Deze werkgroep wil tijdens de voorjaarstrek amfibieën gaan overzetten in het Lyceumkwartier en rond De Dreef. Hiervoor zijn nog hard vrijwilligers nodig.

Op de genoemde plekken is in het vroege voorjaar veel paddentrek. In voorgaande jaren werden er tijdens de trekperiode grote aantallen amfibieën doodgereden. Een groep dieren- en natuurliefhebbers wil hier verandering in brengen en zoekt daar hulp bij. Er is behoefte aan vrijwilligers die padden willen overzetten, maar ook aan mensen die willen helpen met de organisatie.

De amfibieëntrek vindt elk voorjaar plaats tussen half februari en eind april. Nadat ze op een droge plek overwinterd hebben, gaan de dieren op weg naar het water waar ze zich voortplanten. Ze kunnen daarbij kilometers afleggen. De amfibieën worden actief vanaf het invallen van de schemering. Vooral op milde, vochtige avonden gaan ze in groten getale aan de wandel. Op plekken waar de trekroute een straat, autoweg of fietspad kruist, vallen dan veel verkeersslachtoffers.

In gebieden met grote paddentrek zijn vaak vrijwilligers actief om de dieren veilig de weg over te helpen. Zeist-Noord had echter nog niet zo’n werkgroep. Onder meer op de Jagersingel, de Lorentzlaan en De Dreef eindigden de afgelopen jaren veel amfibieën onder de banden van passerende voertuigen.

Om hier verandering in te brengen zijn enthousiaste vrijwilligers nodig. De nieuwe werkgroep zoekt mensen die tijdens de trekperiode ’s avonds de straat op willen gaan om padden over te zetten. Je bent dan buiten in de natuur actief en hebt direct contact met deze bijzondere diertjes. Het is laagdrempelig werk, waarvoor geen ervaring vereist is. Bovendien is het erg dankbaar, want met een paar uur lopen kun je al vele dierenlevens redden. Er wordt niet met roosters gewerkt, dus je kunt helpen wanneer je dat zelf wilt.

Ook zijn er vrijwilligers nodig voor organisatorische en administratieve werkzaamheden. Denk hierbij aan de coördinatie van de werkgroep, het bijhouden van de e-mail, het briefen van de overzetters en het registreren van de aantallen overgezette dieren.

Tijdens de informatieavond wordt uitleg gegeven over amfibieën, de voorjaarstrek en de werkzaamheden binnen de werkgroep. Bijwonen van de bijeenkomst is vanzelfsprekend vrijblijvend. Alle geïnteresseerden zijn welkom, ook ouders met kinderen. De avond vindt plaats op vrijdag 27 september van 19.30 tot circa 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Locatie is het gemeentehuis van Zeist op Het Rond 1. Aanmelden kan via paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

0  reacties

Cookie-instellingen