Natuurpark De Brink - een monument dat altijd open is

Anne-Marie Bergervoet 16-09-2019 5688 keer bekeken 0 reacties

Zaterdag 14 september opende wethouder Wouter Catsburg de vernieuwde route door Natuurpark De Brink. Het resultaat van veel onderzoek en werk dat met enthousiasme en plezier is uitgevoerd door vrijwilligers en mogelijk gemaakt met (financiële) steun van gemeente en inwoners.

Het natuurpark dreigt langzaamaan te verwaarlozen terwijl het juist zo’n bijzonder en waardevol gebied is. Door zijn ligging – op de grens de Utrechts heuvelrug en rivierenlandschap – en aanleg heeft het een grote variëteit aan begroeiing en vormt het een leefgebied voor veel verschillende diersoorten. Mirjam van Kouwen en Emmanuelle van Tuijn, actief binnen de werkgroep Natuurlijk Zeis-West, trokken zich het lot van het park aan en besloten in actie te komen om het weer de waardering te geven die het verdient. “Natuurpark De Brink opnieuw onder de aandacht”, een project onder de vleugels van Samen Duurzaam Zeist, werd een succes met als resultaat een nieuwe, met paaltjes gemarkeerde wandelroute, nieuwe informatieborden en een nieuw excursieprogramma.

Onder grote belangstelling van buurtgenoten en natuurliefhebbers vertelden Mirjam en Emmanuelle de 14e wat ze zoal te weten waren gekomen over de historie van het gebied, het ontstaan van het landgoedpark (1856), de aanleg van het rivierenlandschap (1995) en de betekenis die het vandaag de dag heeft als knooppunt binnen de ecologische structuur van Zeist-West en omringende groene structuren: “als je wat meer weet over het natuurpark, ga je er anders naar kijken. Met meer waardering en respect. Je gaat ook meer zien en beseft hoe bijzonder het is dat zo’n gebied zo dicht bij ons in de buurt ligt en zo toegankelijk is. Daar moeten we heel zuinig op zijn.”

Een gevoel dat de wethouder met hen deelt. Hij verzekerde bij de officiële openingshandeling – de onthulling van een informatiebord - dat de gemeente zich er terdege van bewust is hoe belangrijk dit en andere groene gebieden binnen onze gemeente zijn voor mens en dier. En dat die behouden moeten blijven.

Meer over de aanpak en activiteiten van de werkgroep Natuurlijk Zeist-West vindt u op hun website

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen