Stichting Milieuzorg Zeist e.o. zoekt versterking

Anne-Marie Bergervoet 17-04-2020 1806 keer bekeken 0 reacties

Dat groen belangrijk is, wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Klimaatverandering zorgt in de steden in de zomermaanden voor hittestress, vooral op plekken waar het groen ontbreekt. Daarnaast zorgen vaker voorkomende intense regenbuien voor overbelasting van het rioolstelsel.

Dit wordt nog eens versterkt door meer en meer voorkomende bestrating (verstening) van de onze tuinen en openbare ruimte. Teveel regenwater verdwijnt zo naar het riool, komt niet meer in de bodem en draagt bij aan een aanzienlijke daling van de grondwaterstand, met alle nadelen voor het groen in Zeist.

Daarbij zorgt stikstof (ammoniak en NOx), ook in onze omgeving, dat de natuur het moeilijk heeft. En moeten we ook met elkaar de energietransitie vormgeven in balans met onze omgeving. Kortom genoeg uitdagingen om aan te gaan.

Wie zijn wij?

Eind 1971 maakten twee Zeister huisvrouwen zich ernstig zorgen over het milieu en richtten onze stichting op. Sinds die tijd volgen wij het beleid van de gemeente Zeist vanuit een positief kritische houding. In eerste instantie waren het zuinig gebruik van grondstoffen en energie onze speerpunten. De dames waren geïnspireerd door de alarmerende uitkomsten van het: ‘Rapport van de Club van Rome’. Het eerste concrete resultaat was dat al 1972 de eerste glasbak in Nederland in Zeist geplaatst werd!

Door de groei van Zeist nam de druk op het groen almaar toe. Daarom hebben we later het accent meer op het behoud van het groen gelegd. Met succes hebben we ons in de jaren ‘80 van de vorige eeuw verzet tegen de aanleg van zowel een westelijke (de S-8) als oostelijke randweg (de S-6) rondom Zeist. Dat overigens samen met alle andere natuurorganisaties die in Zeist actief waren, zoals dus de KNNV, het IVN en ook de Vogelwacht met wie we nog steeds een goede samenwerking hebben.

Ook waren we betrokken bij het succesvolle verzet tegen de verbreding van de A27. Samen met andere groepen uit de provincie Utrecht hebben we onlangs bereikt dat deze verbreding voorlopig van de baan is. We blijven verdere plannen uiteraard volgen.

Meedoen?

Wij zoeken mensen die zich, net als wij, actief willen inzetten voor het behoud van een prettige en groene omgeving. Vind jij het leuk om ons bestuur te versterken, mee te denken over ruimtelijke ontwikkeling in Zeist en omgeving, mee te helpen met het actueel houden van onze website, het schrijven onze milieukrant of onze financiën op een goede manier regelen als penningmeester? Meld je dan aan bij: info@milieuzorgzeist.nl

Wil je eerst meer weten over ons? Neem dan eens een kijkje op onze website of stel jevraag via hetzelfde mailadres.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen