Nationale Zaaidag zet bijen en andere insecten op de kaart

Anne-Marie Bergervoet 19-04-2020 2711 keer bekeken 1 reacties

Op Nationale Zaaidag, 22 april, kan men op verschillende adressen in Zeist en Den Dolder een of meerdere zakjes biologisch bloemenzaad afhalen. Met dit initiatief willen The Pollinators bijen- en insectensterfte tegengaan. Iedereen kan daaraan een steentje bijdragen.

April markeert het begin van het nieuwe groeiseizoen en ondanks dat het dagelijks leven van mensen tot een halt is gekomen, komt de natuur tot leven. Insecten spelen hier een grote rol in. Bestuivers onderhouden niet alleen de bloemen in onze tuin, maar zijn ook verantwoordelijk voor het groente en fruit op ons bord. Hoge sterftecijfers onder insecten komen de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers te staan. Om hier extra aandacht aan te geven organiseren The Pollinators de Nationale Zaaidag.

Op 22 april kan men zakjes bloemenzaad afhalen om deze vervolgens te planten in de tuin of in bloembakken op een balkon of terras. Het afhalen van de zakjes kan gemakkelijk door contact op te nemen met een initiatief in de buurt via de voedselbank voor bijen. Zo kun je aangeven om hoeveel zakjes het gaat en ze contactloos ophalen.

Annet van Duren is zo’n distributiepunt voor de Pollinators. Ze heeft daarnaast een eigen bedrijf, genaamd Strategisch Opleiden. Judith Stoker werkt bij De Boswerf en deze week kun je ook bij haar huis terecht voor zaad van de Pollinators. Ingeborg Barendse nam contact op met deze twee verspreiders en doet verslag.

“Het planten van bloemen biedt voedsel aan bestuivers en maakt een beter leven mogelijk voor insecten. Bovendien kan het een leermoment zijn”, aldus Judith Stoker.”Kinderen weten niet altijd het verschil tussen een bij, wesp of hommel. Of waarom een bij of hommel eigenlijk bijna nooit steekt”, beaamt ook Annet van Duren. Als je je tuin aantrekkelijk maakt voor insecten, zullen die er ook meer komen en leer je ze vanzelf wat beter (her)kennen.  Zo kun je met kleine veranderingen in je tuin als volwassene en kind nog veel leren over deze vriendelijke bestuivers. Nationale Zaaidag biedt mensen de mogelijkheid om zelf wat terug te doen voor bestuivers. Want alle kleine beetjes helpen deze kleine beestjes.

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Hans Snel

20-04-20 om 10:32

Zie ook het bericht van Platform Stadslandbouw Zeist: https://www.omzeist.nl/samen+duurzaam+zeist+home/nieuws+samen+duurzaam/1640443.aspx?t=BIJEN+HELPEN+DOOR+BLOEMEN+TE+ZAAIEN

Cookie-instellingen