Help padden uit de put!

Mirjam Förch 01-05-2020 1485 keer bekeken {0} reacties

In veel vijvers krioelt het momenteel van de kikkervisjes en salamanderlarven. Binnenkort zullen de jonge kikkers, padden en salamanders het land op kruipen, om op zoek te gaan naar een geschikt leefgebied. Maar helaas lopen de diertjes een groot risico om hun tocht in een straatput te eindigen. Paddenwerkgroep Zeist-Noord wil met de gemeente in gesprek om dit probleem aan te pakken.

Putten (officieel ‘straatkolken’) vormen onbedoeld een dodelijke val voor kleine dieren. Volgens onderzoeksinstantie RAVON komen er in Nederland jaarlijks miljoenen amfibieën in straatkolken om het leven. Daarnaast eindigen ook veel andere dieren in het duister van de put, zoals muizen, hagedissen en talloze geleedpotigen.

Stoeprand leidt diertjes in de val
Onze gebruikelijke stoepranden dragen sterk bij aan het probleem. Doordat een stoeprand een hoge barrière vormt voor kleine dieren, blijven zij deze vaak volgen op zoek naar een doorgang. Zo worden ze letterlijk naar de straatkolken toe geleid. Eenmaal in de put beland, zijn de wanden te glad om er nog uit te kunnen klimmen. Na uren of dagen gevangenschap, bezwijken de diertjes aan verdrinking, dorst of honger.

Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk om deze onnodige sterfte te voorkomen. Zoals roosters die de putopening afschermen, bekleding die de wanden beklimbaar maakt of plattere stoepranden. Paddenwerkgroep Zeist-Noord wil graag met de gemeente in gesprek over zulke maatregelen voor straatkolken in gebieden waar veel amfibieën leven. Ook wil de werkgroep dat bij nieuwbouw van tevoren over dit probleem wordt nagedacht.

Meehelpen?
Enkele vrijwilligers van de paddenwerkgroep controleren regelmatig de belangrijkste putten in het Lyceumkwartier om gevangen amfibieën te redden. Hierbij is nog hard hulp nodig. Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

0  reacties

Cookie-instellingen