Paardenkastanje 1e Hogeweg is Boom van Zeist 2020

Hans Snel 05-06-2020 4124 keer bekeken 4 reacties

In een filmpje op Facebook (zie hieronder) heeft wethouder duurzaamheid en juryvoorzitter Wouter Catsburg de Boom van Zeist 2020 bekendgemaakt. De jury heeft uit 17 inzendingen de imposante paardenkastanje aan de 1e Hogeweg gekozen.


Mevrouw Els de Groot, de inzender van de winnende boom, ontving uit handen van de wethouder een waardebon van 50 Zeister Knopen. Dit  is de lokale munt die evenveel waard is als de euro en bedoeld is om de Zeister economie te stimuleren. Mevrouw de Groot toonde zich bijzonder verrast en verheugd met de uitslag. Ook de kastanje liet van zich horen. Natuurcoach Annette Polman sloot een PlantenSpeler aan op de boom en uit de speaker klonken rustgevende harmonische klanken.

De ceremonie vond vrijdagochtend 5 juni in de stromende regen plaats, de eerste regen die sinds weken op Zeist neerdaalde. Uit veiligheidsoverwegingen in verband met corona hebben wij afgezien van een publieke bijeenkomst en van een live-uitzending. Met de verkiezing wilden wij Zeistenaren in de lock-down-periode betrekken bij de natuur in hun directe omgeving: “welke boom bij jou in de buurt doet iets met je?”

Zeistenaren konden van 1 tot en met 17 mei bijzondere bomen in Zeist nomineren. Bijzonder mooie of imposante bomen, of bomen met een verrassend verhaal of een gedenkwaardige geschiedenis. Op onze Praat mee-pagina zijn alle zeventien inzendingen te vinden. De jury heeft in haar keuze verschillende aspecten meegewogen. Zoals de esthetische, de ecologische en de landschappelijke waarde van de boom. Maar ook het verhaal van de indiener speelde mee.

De Zeister Knoop is een lokale digitale munt die evenveel waard is als de euro. Het idee achter de Zeister Knoop is dat je met een lokale munt de lokale economie een handje helpt. De munt blijft in roulatie onder bewoners en ondernemers in Zeist. Ook dat bevordert een duurzame samenleving, met minder wereldwijd transport van goederen. Zie voor meer informatie de website www.zeisterknoop.nl

Annette Polman is natuurcoach. Zij helpt mensen hun eigen antwoorden op levensvragen te vinden met behulp van de natuur. Eén van de middelen die zij daarvoor inzet is een PlantenSpeler, een apparaatje dat het potentiaalverschil tussen wortels en bladeren van planten en bomen in hoorbare tonen omzet. Kijk voor meer informatie op haar website https://ateliervoorlevenskunst.nl  en www.plugandplant.nl.

Een volledige reportage van de ceremonie, waarin ook de winnares, natuurcoach Annette Polman en de kastanjeboom aan het woord komen, kun je komende zondagavond 19 uur hier of op onze facebookpagina bekijken. 

*Op de foto zijn te zien wethouder Duurzaamheid en juryvoorzitter Wouter Catsburg, daarachter, winnares Els de Groot en daarachter de Boom van Zeist 2020. De foto is gemaakt door Mel Boas/BoasPhoto.nl. 

 

 


 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

4  reacties

Hans Snel

07-06-20 om 20:32

Ook het AD heeft een mooi filmpje geplaatst met weer andere beelden: https://www.ad.nl/utrecht/de-mooiste-boom-van-zeist-zingt-een-vrolijk-deuntje~a4de240e/

Jelle Schottelndreier

06-06-20 om 1:20

De paardenkastanje! Zo groot, zo bruisend, een borrelende bron van groeikracht, de baas van het plein. Maar hij lijkt maar de helft te zijn van een koppel dat er ooit was - is de andere ons en hem te vroeg ontvallen? Er is een nieuwe, jonge kastanje naast hem geplant.
Zo staan ze daar samen, oud en jong. De jonge boom nog klein en overzichtelijk, met een steunpaal. We zorgen nu voor de toekomst, voor de reus van de 22e eeuw. Naast het jonkie staat massief de oude berg van bladeren en takken en bloesems, die ons geschonken is door de zorg van voorgaande generaties. Een eeuw geleden begonnen, of langer. Hoe mooi hebben ze dat gedaan, dit harmonisch vormgegeven pleintje een groen hartje gegeven. Toen nog klein. Steeds beschermd, steeds gegroeid. Steeds machtiger, maar eind vorige eeuw kwam een nieuwe plaag uit de Balkan, de mineermot. De larven daarvan vreten van het blad. Je ziet ook nu nog dorre plekjes, maar hij kan het wel aan - met hulp van feromoonvallen. Erger was de kastanjebloedingsziekte, die deze eeuw is gekomen. Maar ook die is overwonnen, weer door deskundige zorg. Een warmwaterkruik om de hele stam, want die bacterie kan niet tegen warmte. En de paardenkastanje komt juist uit Zuid-Europa dus die houdt er wel van.
Zo blijven we zorgen voor het nu en voor de toekomst. Alert op nieuwe bedreigingen. Droogte tegengaan, klimaatverandering vertragen. Bomen en insecten leren kennen.
Wat zien we aan deze kastanje? Hij is nu ingetogen. Kleine lichtgroene vruchtbolletjes overal, net alsof hij bescheiden zwanger is. Wat een verschil met de trompetterende bloei van enkele weken geleden. Hij schreeuwde het ver over de daken. Bloemsproeiende toortsen trots omhoog, kaarsrecht. Het blad was nog niet eens vol uitgegroeid. Nu is de bladerkroon dichter, donkerder. Kom je dichterbij, dan zie je de vrouwelijke rondingen in de onderste takken. Ze neigen een beetje naar beneden en welven weer rond omhoog, als bij een linde.
Iemand merkte op dat de bladeren kleiner zijn dan van de kastanjes die zij kent. Inderdaad! En ze zijn niet helemaal plat opengevouwen. Zou dat komen door het droge voorjaar? Dat hij wat kracht achter de hand houdt? Volgend jaar weer kijken. Misschien komt het niet door deze lente, misschien hoort het wel bij dit individu, dat hij zich minder opent. Een zacht geheim fluistert.
Steeds weer kijken, stil, luisteren, altijd nieuw.

Anoniem

05-06-20 om 22:38

Hier, Jelle: https://www.facebook.com/watch/?v=304955740513205

Jelle Schottelndreier

05-06-20 om 20:07

Ik kan het filmpje alleen afspelen als ik marketing cookies aanzet. Dat doe ik liever niet.
Kun je een link geven waar op Facebook het filmpje staat? Als ik zoek op Samen Duurzaam Zeist vind ik niets.

Cookie-instellingen