Gratis compost op 18 juli voor inwoners gemeente Zeist

Marlou Bours 10-07-2020 3165 keer bekeken 0 reacties

Op zaterdag 18 juli kunnen inwoners van de gemeente Zeist gratis compost ophalen. Met deze actie worden ze bedankt voor hun inspanning om groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te leveren. Inwoners krijgen het ingezamelde GFT terug in de vorm van compost.

Op vertoon van legitimatie kan elke inwoner maximaal zes gratis zakken compost van 40 liter ophalen. Dat kan bij de voormalige gemeentewerf aan de Van Renesselaan 32a van 10:00 – 16:00 uur. Deze compostactie zou al eerder plaatsvinden, maar is vanwege de coronamaatregelen uitgesteld naar 18 juli.

Eén locatie vanwege corona
In verband met de maatregelen tegen het coronavirus is het terrein aan de Van Renesselaan 32a met een drive -thu ingericht zodat de uitgifte veilig verloopt. Dat houdt in dat mensen met hun auto het terrein op komen rijden, waarna één persoon de auto mag verlaten om zelf de zakken te pakken. Voor fietsers is er een apart parcours. Omdat er dit jaar maar één uitgiftelocatie is, is het mogelijk dat belangstellenden wat langer moeten wachten. Compost is verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt.

Milieuvoordelen
Een volle container met GFT levert 15 tot 20 kilo compost op. In het restafval zit nu nog 55 tot 60 kilo GFT per persoon per jaar. Veel etensresten bijvoorbeeld belanden nu nog in de grijze kliko terwijl ze in de groene horen. Het verwerken van GFT tot compost is ook goedkoper dan het verbranden ervan (samen met het restafval). Daarnaast zorgt de verwerking van GFT tot compost en groen gas voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen.

Workshop ‘maak je eigen wormenhotel’
Leer van Angelique Martis van de Vereniging voor ecologisch leven hoe je met een wormencompostbak op een simpele manier je groenafval in supercompost kunt veranderen. De workshop is een initiatief van Samen Duurzaam Zeist en vindt op woensdagmiddag 14 oktober plaats bij De Boswerf.  Meer informatie en aanmelden kan via de De Boswerf: tel. 030 6922393 of stuur een mail naar boswerf@odru.nl 

Welles/nietes-lijst
Wat mag er ook alweer wel en niet bij het GFT? Dat staat op de welles/nietes-lijst te raadplegen op www.rmn.nl of op de RMN-app. Door goed te scheiden wordt de kwaliteit van ons GFT en daarmee ook de compost die aan inwoners wordt uitgedeeld, verbeterd.

De Gemeente Zeist composteert ook
De gemeente Zeist verwerkt een deel van het bladafval via de Bokashi methode tot compost voor onderhoud van het openbaar groen.

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen