Water – water – water – water – water

Anne-Marie Bergervoet 11-07-2020 2827 keer bekeken 2 reacties

Nederland verdroogt, dus Zeist ook. Beleidsmakers en overheden zijn daar druk mee en ook op het niveau van je eigen huishouden kun je door kleine aanpassingen in gewoontes en inrichting bijdragen aan vertraging van dit proces door bewust om te gaan met water.

Veel regenwater spoelt via daken, dakgoten en regenpijp rechtstreeks het riool in en verdwijnt, gezuiverd en wel, via rivieren in zee. Beter is het om het op te vangen en te gebruiken, daar waar het gevallen is: op en rondom je huis. Door de regenpijp los te koppelen van de riolering (het zgn. ontkoppelen) kan het water zich – eventueel via een ingegraven grindputje - verspreiden en trekt langzaam in de grond. Alternatief is dat je de regenpijp aansluit op een regenton. Gebruik een koppelstuk dat de toevoer naar de ton automatisch afsluit als de ton vol is. Dat voorkomt dat de ton overstroomt en als gevolg daarvan scheef zakt.

Beperk in droge periodes het sproeien van de tuin. Geef gericht planten water met een gieter.

Tegel eruit, plant erin. Dé slagzin van operatie steenbreek om te kiezen voor bomen, planten en gras in je tuin. Daar waar verharding nodig is, b.v. voor je terras of pad, kies dan voor materiaal dat water doorlaat zoals grind, houtsnippers of speciaal vochtdoorlatende tegels.

Je kunt het gebruik van leidingwater verminderen door het zuiniger of opnieuw te gebruiken. Legio mogelijkheden. Zoals? Water waar je groenten in gewassen hebt, kun je benutten om (tuin)planten te begieten. Vang (douche-)water dat nog niet op temperatuur is, op in een emmer of gieter en gebruik het voor iets anders.

Neem geen bad maar een douche. Scheelt liters water. Stap wat minder vaak – en in ieder geval korter – onder de douche. En draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen.

Gebruik de waterbesparende knop bij het spoelen van de wc.

Draai de wasmachine en vaatwasser alleen als hij vol is. en gebruik de eco-knop.

Heb je ook een tip die bijdraagt aan bewuster en minder (kraan- en regen)watergebruik? Deel die met iedereen door je suggestie of advies te plaatsen in de rubriek “praat mee”.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Gradenko

16-07-20 om 17:31

Was je auto in de wasstraat en niet zelf op straat.
Schijnt ook liters water te besparen!

Arthur Tutein Nolthenius

14-07-20 om 22:33

https://www.water2keep.nl/produ

Het kan ook met mooie smalle blokken, maar wel een beetje prijzig.

Cookie-instellingen