Mijn Groene Huis: bespaar op energie met een lagere ketel-temperatuur

Hans Snel 30-09-2020 4774 keer bekeken 0 reacties

De herfst kondigt zich aan en de nachten worden alweer kouder. De cv-ketel ontwaakt uit zijn zomerslaap. Een goed moment om stil te staan bij de instelling van je cv-ketel. Want volgens experts verbruikt die in 8 op de 10 huizen onnodig veel gas. Hoe dat zit, legt Wouter van der Kraan uit.

Wouter, CV-onderhoudsmonteur en vrijwilliger bij Mijn Groene Huis: “De cv-ketel verwarmt het water en pompt het rond in je huis. De temperatuur van het water kun je zelf instellen. Meestal staat die op 85 graden Celsius. Dat zorgt ervoor dat je huis lekker snel opwarmt, maar vaak is zo’n hoge temperatuur helemaal niet nodig. Want onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd en onze winters steeds warmer. Als je de temperatuur instelt op 70 graden of lager, bespaar je al gauw enkele tientjes per jaar aan gas. En je krijgt nog steeds je huis prima warm”.

voor de zekerheid wat hoger

De meeste mensen laten de instelling van hun cv-ketel over aan hun onderhoudsmonteur. Waarom letten die er dan niet op? Wouter: “Er zijn zeker monteurs die meedenken over hoe je kunt besparen. Maar veel monteurs willen vooral tevreden klanten, die hun huis aangenaam kunnen verwarmen. Die zetten hem voor de zekerheid toch liever wat hoger. En dus in veel gevallen te hoog”.

Zijn er ook ketels die de watertemperatuur zelf aanpassen? Wouter: “ja, moderne ketels zijn modulerend. Die stemmen de temperatuur af op de warmtebehoefte. Maar dat werkt alleen met een thermostaat die dat ook snapt. Bij een wat oudere thermostaat werkt het niet.”

Bij twijfel de onderhoudsmonteur inschakelen

Kun je de temperatuur zelf ook omlaag zetten? Wouter: “Ja, met de gebruiksaanwijzing erbij is dat niet moeilijk. Maar voel je je niet zeker, laat het dan over aan je onderhoudsmonteur. Laat die monteur sowieso eenmaal per jaar je ketel controleren. Dat verhoogt de levensduur van je ketel en verkleint de kans op ongelukken, zoals een koolmonoxidevergiftiging.”

Vul de enquête in en maak kans op een gratis cv-check

Mijn Groene Huis wil bewoners helpen om energie te besparen met hun ketel. Zij roept bewoners op om hierover een enquête in te vullen van ongeveer 10 minuten. Deelnemers maken kans op een gratis cv-check. Doe jij mee? Zie www.omlaagdiemeter.nu/cv

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen