Stadslab Zeist initieert met DOE-tank dialoog over circulair wonen en zelfbouw

Hans Snel 27-10-2020 3200 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de Week van de Duurzaamheid vond de allereerste DOE-tank van Stadslab Zeist plaats, een creatieve interactieve brainstorm over een maatschappelijk vraagstuk. Dit keer stond circulair bouwen en zelfbouw centraal.

kringloop van materialen én kringloop in de woning

Circulair bouwen gaat over de kringloop van grondstoffen en materialen. Gaandeweg de bijeenkomst werd echter wel duidelijk dat de meeste deelnemers het ook breder willen opvatten. Zijn de woningen zelf dan ook zo ontworpen dat ‘kringloop’ centraal staat in gebruik van bijvoorbeeld energie, water en ‘afval’? Ook gingen we in op vragen als waar zouden die woningen kunnen staan in Zeist en wie zijn dan de toekomstige bewoners? Gaat het alleen om wonen of ook om meer? En, wie hebben we nodig om het mogelijk te maken?

Succesvolle bouwprojecten

Aan het gesprek namen deel zelfbouw woningcorporatie De Jelt, de Gemeente Zeist, Samen Duurzaam Zeist en enkele andere geïnteresseerden. De Jelt nam ons mee langs een aantal succesvolle circulaire bouwprojecten in Nederland die gaandeweg hele relevante ervaringen hebben opgebouwd waar we in Zeist ons voordeel mee kunnen doen. Binnen de gemeente is duidelijk interesse in circulair bouwen.

Vervolg

Het resultaat was een rijke uitwisseling. De gebruikte online tool ‘Miro (zie afbeelding) laat ook mooi die oogst aan ideeën en gedachten zien. Vervolgafspraken gaan er voor zorgen dat dit meer wordt dan een eenmalige bijeenkomst.

Miro bord met creatieve ideeën uit de DOE-tank

Als je belangstelling hebt voor dit onderwerp, laat het ons weten via info@samenduurzaamzeist.nl. Dan sturen we je een uitnodiging voor vervolg gesprekken.

Een uitgebreid verslag van de DOE-tank vind je hier

Onder de noemer ‘doe tank’ organiseert Stadslab Zeist inspirerende leer- en ontmoetingsmomenten waarbij verschillende organisaties, initiatieven en perspectieven samen brainstormen over maatschappelijke vraagstukken. Samen Duurzaam Zeist zoekt actief de samenwerking Stadslab Zeist om op inclusieve en creatieve wijze te werken aan duurzaamheidsvraagstukken.

* Ontwerp Hof van Cartesius in Utrecht waaraan De Jelt heeft meegewerkt. Illustratie is van Alessandro Zena

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen