Bladvlo gaat de strijd aan met de Japanse Duizendknoop

Anne-Marie Bergervoet 06-11-2020 2598 keer bekeken {0} reacties

Goed nieuws van het exotenbestrijdingsfront. Begin 2021 wordt door de Gemeente Zeist gestart met de aanpak van de Japanse Duizendknoop.

Uitroeien van deze plant is lastig. Daarom zetten we in op beheersing van de groei.

Er zijn door experts al veel milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen uitgeprobeerd.

Op dit moment wordt er in Zeist door een onafhankelijke biologe onderzoek gedaan of de Japanse bladvlo ons kan helpen. Gekeken wordt of de bladvlo hier goed gedijt. In het voorjaar zien we of deze exotische vlooien de Nederlandse winter overleven, of zij zich vermenigvuldigen, of zij de plant daadwerkelijk aanvreten en of ze geen bedreiging vormen voor inheemse insecten. Er zijn zo’n 1000 bladvlooien uitgezet.

Deze bladvlooien moeten de plant verzwakken zodat hij minder snel groeit en zich ook minder makkelijk vermeerdert. Experimenten in onder meer Engeland geven hoopvolle resultaten. Zo zou de vlo andere planten met rust laten. Als dat in de praktijk echt zo blijkt te zijn, dan krijgen we hulp uit onverwachte hoek om deze prachtig bloeiende maar sterk woekerende exoot te bestrijden.

De wortelstokken zijn het probleem. Als je een klein stukje laat zitten bij het uitgraven of per ongeluk meeneemt met gereedschap of onder je schoenen dan heb je weer een nieuwe plant. Bestrijding vraagt dus grondig werken, veel tijd en vooral geduld.

Waarom bestrijden?

De Japanse Duizendknoop is geen inheemse plant. Hij is decoratief maar heeft veel nadelen. Hij groeit heel snel, kan heel breed en hoog (wel 4 meter) worden en verdringt op die manier andere inheemse planten. De plant verstoort het bestaande evenwicht in de natuur en vormt daarmee een bedreiging voor de biodiversiteit. En dan hebben we het nog niet over de schade die wortels aan gebouwen en (asfalt)wegen kunnen aanbrengen.

De Exotenbrigade, onderdeel van Samen Duurzaam Zeist, is een lokale werkgroep die in onze gemeente onder meer de Japanse Duizendknoop in kaart brengt en vanaf 2021 weer gaat monitoren als de gemeente de planten behandeld of uitgegraven heeft. Dat werk moet gewoon doorgaan want dit onkruid is hardnekkig. Een vlo die helpt, is dus meer dan welkom.

Links met meer informatie over deze biologische vorm van bestrijding zijn te vinden op 

RTV UtrechtNOS en bestrijding japanse duizendknoop.

 

 

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen