Koolmees meest getelde vogel in Zeist

Hans Snel 01-02-2021 8810 keer bekeken 0 reacties

Ruim 1.100 huishoudens in de gemeente Zeist hebben dit jaar meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling van 29 tot en met 31 januari. Zij telden samen gedurende een half uur ruim 29 duizend vogels in hun tuin of op hun balkon.

Daarmee was Zeist goed vertegenwoordigd in de telling. Terwijl landelijk 2,5% van de huishoudens deelnam, was dit in Zeist 3,8%. De koolmees is met 2.391 registraties de meest getelde vogel. Ook de pimpelmees, de vink, de huismus en de merel staan in de top 5. Landelijk staat de huismus op nummer 1 gevolgd door de koolmees.

Aantal deelnemers meer dan verdubbeld

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd door de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland. In heel Nederland deden er bijna 200 duizend mensen mee, een record en meer dan tweemaal zoveel als vorig jaar. De lockdown heeft hieraan ongetwijfeld bijgedragen. Als je buiten de deur vrijwel niets kunt doen, is het tellen van vogels achter je raam een aangename bezigheid.

grootste burgerwetenschapsproject

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste burgerwetenschapsproject van Nederland. De telling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

filmbeelden en geluiden

Op de website van de Vogelbescherming (www.vogelbescherming/tuinvogeltelling) vind je meer informatie over de tuinvogeltelling, de resultaten over de afgelopen jaren en een paar opmerkelijke ontwikkelingen. Ook vind je hier een handige pagina met de top 25 tuinvogels, inclusief filmbeelden en geluiden om ze te kunnen herkennen. Ook kun je je hier aanmelden als donateur van de in Zeist gevestigde Vogelbescherming.

Deel jouw observaties

Heb jij meegeteld? Deel jouw observaties op de Praat Mee pagina

Noteer vast in je agenda

De volgende Nationale Tuinvogeltelling vindt plaats op 28, 29 en 30 januari 2022.

 

0  reacties

Cookie-instellingen