Inspirerend Duurzaam Café over consuminderen

Hans Snel 22-02-2021 2332 keer bekeken 1 reacties

Belangrijk, noodzakelijk, uitdagend. Dat waren zo wat redenen die deelnemers aan het eerste Duurzame Café gaven als antwoord op de vraag: waarom consuminderen? Het onderwerp leeft en tijdens deze online avond op 17 februari vlogen de tips over de tafel. Jelle Schöttelndreier leidde de avond in.

Jelle begon direct met de kernvraag. Hoe leid je een rijk leven zonder veel consumptie? Kun je daar je gevoel in kwijt en heb je consumeren niet nodig om je leven inhoud te geven? Hij nam ons mee via het allerkortste gedicht van Judith Herzberg naar planten die in hun bladontwikkeling inspireren tot consuminderen. Hij liet zien hoe een ‘consuminder’ leven mooi kan zijn. Hij vroeg ons bijvoorbeeld op een mooie manier of we eigenlijk wel zo’n spijt hebben als we iets toch niet hebben gekocht, ook al lonkte het product. Voor Jelle zijn dat bouwmarkten met hun eindeloos prachtige schappen en heerlijke geuren. Voor anderen kunnen dat de Hema of de Ikea zijn. Iedereen kende wel een verleider. Volgens Jelle is dat de clou: zoek naar je eigen sleutel tot consuminderen. En deel vooral heel veel ideeën met anderen.

De deelnemers waren duidelijk op zoek naar inspiratie voor de volgende stappen. Vaak hadden ze al wel wat ervaring en deelden die ook met liefde. In groepen bespraken we ervaringen en de chat liep al snel vol met allerlei tips.

Samen Duurzaam Zeist zet die tips graag online maar kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Wil je ons hiermee helpen of wil je wellicht nog verder praten over dit onderwerp? Laat het ons weten via info@samenduurzaamzeist.nl of neem contact op met Willy Douma (0629233089)

Het volgende Duurzame Café vindt plaats op 24 maart en gaat over je regenpijp afkoppelen. 

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen