Online liveshow 13 oktober over de stappen naar een aardgasvrij Zeist

Communicatie SDZ (MS) 15-09-2021 2692 keer bekeken 0 reacties

Steeds meer bewoners van de gemeente Zeist denken na over hoe ze hun huis in stapjes aardgasvrij kunnen maken.

Zij kunnen zich nu opgeven voor een gevarieerde, luchtige en interactieve liveshow over hoe zij stap voor stap afscheid kunnen nemen van aardgas. De online liveshow vindt plaats op 13 oktober van 19:30 tot 20:30 uur. Presentator is Gwen Jansen, bekend van het tv-programma Green Makeover. Iedereen uit de gemeente Zeist is welkom. Aanmelden kan via bit.ly/aardgasvrijzeist. Degenen die zich hebben aangemeld, ontvangen een link naar de site waar zij de Liveshow kunnen meemaken.

Tijdens de show beantwoorden Wouter Catsburg (wethouder duurzaamheid) en Evelien Raap (coördinator Mijn Groene Huis) vragen van deelnemers. Deelnemers krijgen na afloop een cadeaubon van € 75, waarmee zij direct al kleine energiebesparende artikelen kunnen aanschaffen. En wie meedoet aan de quiz, maakt kans op een extra prijs.

In de liveshow vertellen koplopers hoe zij het hebben aangepakt. Zeistenaar Jan van den Bremer, eigenaar van het Duurzaamste Huis van Nederland in 2020, vertelt over de stappen die hij heeft doorlopen. Een mooi en inspirerend voorbeeld; hij woont nu in een zeer energiezuinig huis dat geen aardgasaansluiting meer heeft. Marinus Jan Veltman uit Austerlitz deelt zijn ervaringen over hoe hij het samen met medebewoners aanpakt.

Interactief

De online liveshow heeft de vorm van een webinar. Wie zich aanmeldt, ontvangt de link naar de liveshow. Deelnemers zijn niet in beeld, maar kunnen via een chatfunctie vragen stellen en meedoen aan een quiz. De winnaar van de quiz wordt aan het eind van het programma bekend gemaakt. De gesprekken worden afgewisseld met informatieve filmpjes.

Cadeaubon

Mijn Groene Huis, het onafhankelijke energieloket van Zeist, stelt cadeaubonnen beschikbaar. Iedere deelnemer (1 per huishouden) aan de liveshow krijgt een bon van € 75. Die kan besteed worden aan energiebesparende artikelen zoals ledlampen, tochtstrippen of een waterbesparende douchekop. Dat kan in een webshop of bij de Gamma of Praxis. Voor het bedrag kunnen bewoners ook de hulp van een energie-conciërge aanvragen. Die helpt bij het bevestigen en installeren van de duurzame materialen.

Waarom stoppen met aardgas?

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Het klimaat verandert o.a. door een te hoge uitstoot van CO2 bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Aardgas is een van die fossiele brandstoffen. Wereldwijd is daarom afgesproken uiterlijk in 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas en om te schakelen naar een duurzame manier van verwarmen. En dichter bij huis; ook de aardbevingen in Groningen zijn aanleiding geweest om in Nederland versneld te stoppen met het winnen van aardgas. Daarom heeft Zeist een Transitievisie Warmte opgesteld, waarin de stappen naar een aardgasvrij Zeist zijn beschreven en waarin ook tips staan, wat bewoners nu al kunnen doen.

 Foto: Presentatrice Gwen Jansen in de studio Green Makeover

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen