84% van gecontroleerde auto's in Zeist heeft te lage bandenspanning

Hans Snel 20-10-2021 5018 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de Week van de Duurzaamheid heeft de gemeente Zeist de organisatie Band op Spanning gevraagd om op twee plaatsen in Zeist de bandenspanning van personenauto's te controleren. In totaal zijn 163 auto's gecontroleerd. Hiervan hadden 137 een te lage bandenspanning (84%).

Band op Spanning heeft berekend dat de auto's met een te lage bandenspanning gemiddeld 19 liter per jaar meer brandstof verbruiken dan nodig is.

430.000 liter brandstof

In Zeist staan ruim 38 duizend auto's geregistreerd. Volgens de ANWB rijdt 60% van de auto’s in Nederland op te zachte banden. Dat betekent dat we met elkaar in Zeist ruim 430.000 liter brandstof per jaar kunnen besparen. Dat scheelt bijna 1600 ton aan CO2, de hoeveelheid die 81 huishoudens in totaal per jaar uitstoten. 

Voordelen van een goede bandenspanning

Met de juiste bandenspanning:

  • heb je een betere wegligging
  • gaan je banden langer mee
  • bespaar je 2 tot 5% brandstof
  • help je mee aan terugdringen van de klimaatcrisis
  • help je mee aan verbetering van de luchtkwaliteit
  • help je mee aan vermindering van microplastics in de natuur

Zelf je bandenspanning checken

De ANWB adviseert om maandelijks de bandenspanning te controleren. Meestal zit in de bestuurdersdeur en/of in het klepje van de tank een sticker waar op staat wat de spanning moet zijn. Op het Zinzendorfplein staat een bandenpomp waar je gratis je banden mee op spanning kunt brengen. Hier hoef je alleen maar je kenteken in te voeren, dan weet het apparaat zelf welke spanning er in je banden moet.

Meer info

Kijk voor alle informatie op Band op Spanning

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen