Klimaatpaviljoen op De Boswerf feestelijk geopend

Hans Snel 02-06-2022 6534 keer bekeken 0 reacties

Op donderdag 2 juni openden Wethouder Wouter Catsburg van de gemeente Zeist, Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar van het waterschap De Stichtse Rijnlanden en programmamanager klimaatadaptatie Stef Meijs van de Provincie Utrecht het klimaatpaviljoen op de Boswerf in Zeist.

Het klimaatpaviljoen is een unieke plek waar particulieren kunnen zien en ervaren hoe je je huis en tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat. Het paviljoen biedt ook een nieuw onderdak voor het Plantenasiel Zeist, dat een lokale bijdrage levert aan het vergroenen van tuinen. 

Allerlei klimaatoplossingen zichtbaar

Op, in en aan het gebouwtje zijn verschillende groene daken, diverse soorten waterdoorlatende verharding en oplossingen voor afkoppelen, opslag en infiltratie van regenwater te zien. De Boswerf is daarmee de enige openbaar toegankelijke plek waar aanpassing aan een veranderend klimaat zo praktisch wordt getoond.  

Het nieuwe Klimaatpaviljoen

Het weer wordt extremer

En dat is nodig. Klimaatverandering vraagt om aanpassing. Steden en dorpen krijgen te maken met extremere regenbuien in de zomer, hittegolven en droogte. Niet alleen overheden, maar ook particulieren en bedrijven kunnen wat doen om overstroming van straten, kelders en winkels en verdroging van de bodem te voorkomen. Het grootste deel van de grond in steden en dorpen is immers particulier bezit. In eigen tuin is veel mogelijk om regenwater op te vangen en vast te houden en daarmee het riool te ontlasten. Dat helpt om water op straat en overstromingen te voorkomen. Het draagt ook bij tot minder verdroging van de natuur. 

Unieke samenwerking

“De intensieve samenwerking tussen overheden en bedrijven maakt het project ook uniek” zegt Peter Bosch, de projectleider. Financiering kwam van de Provincie Utrecht, de Gemeente Zeist en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en enkele fondsen.  Bedrijven uit Zeist en omgeving zoals Zeerover Architecten, BMN, Evident Bouw, Sempergreen en Verdi Tuinen hebben meegeholpen met materialen en menskracht. In totaal hebben 21 sponsoren een bijdrage geleverd. Daarnaast hebben vrijwilligers van de Boswerf een flink deel van de werkzaamheden uitgevoerd.   

Openingshandeling

In zijn speech noemde wethouder Catsburg het Klimaatpaviljoen de tweede inspiratieplek voor verduurzaming in Zeist, na het Energiecentrum van Mijn Groene Huis op de Slotlaan. Hoogheemraad Jansen op de Haar sprak over een verleidingsplek voor inwoners. Programmamanager Meijs van de Provincie gaf aan dat deze plek belangrijk is om het doemdenken van mensen tegen te gaan: “Kijk hier maar eens wat je er zelf aan kunt doen”

De officiële opening bestond uit het begieten van de verschillende waterdoorlatende verhardingen door de drie sprekers.

0  reacties

Cookie-instellingen