Succesvolle start tuin-deelproject in Griffensteyn

Hans Snel 09-11-2022 1241 keer bekeken 0 reacties

In de wijk Griffensteyn is dit voorjaar een tuin van een huurder van Woongoed gedeeltelijk ter beschikking gesteld als moestuin aan vier omwonenden. De tuin, die voorheen slecht werd onderhouden, ligt er nu florissant bij en heeft al een mooie opbrengst aan groente, fruit en bloemen opgeleverd.

Deze samenwerking tussen huurder, verhuurder en omwonenden is tot stand gekomen dankzij Tuintje Verder, een nieuw tuin-deelproject van De Groene Makelaar, in samenwerking met Woongoed Zeist.

Tuintje Verder bemiddelt

Niet iedereen is in staat om zijn eigen tuin goed te onderhouden. Terwijl er ook mensen zijn, die een tuin missen of meer tuin tot hun beschikking willen hebben voor het verbouwen van groente en fruit. Daar speelt Tuintje Verder op in. Tuintje Verder bemiddelt tussen tuinbezitters (huurders of woningeigenaren) en tuinzoekers. Er zijn spelregels opgesteld over het gebruik van de tuin. Zo is het echt bedoeld als moestuin en niet bestemd om er te recreëren. Tuinbezitters en tuinzoekers sluiten een bruikleenovereenkomst af waarin de rechten en plichten van beiden zijn geregeld.

Allerlei voordelen

Tuintje Verder biedt allerlei voordelen. Eigenaren van een grote tuin, die niet in staat zijn om deze te onderhouden, hebben een zorg minder. Omwonenden die geen of een te kleine tuin hebben, kunnen in de directe omgeving van hun woning tuinieren. Het draagt bovendien bij aan de sociale cohesie in de wijk en zorgt voor meer lokaal geproduceerd voedsel met een kleinere CO2-voetafdruk. Van dit eerste project is een video gemaakt die te vinden is op het YouTube kanaal van ‘Wij Zijn Zeist’ of via bit.ly/Tuintje-Verder.

Community van buurttuiniers

Nu het eerste tuin-deelproject is gerealiseerd, gaat Joost van Ettekoven, De Groene Makelaar, graag aan de slag met een volgend project ergens in Zeist. Joost: “Ik heb de ambitie om volgend jaar op meerdere locaties in Zeist een deeltuin te realiseren, zodat er een community ontstaat van buurttuiniers, die we ook nog kunnen gaan ondersteunen met bijvoorbeeld moestuinlessen, gezamenlijke inkoop plantgoed en deelname gratis compostactie van de gemeente en zo..” Zowel tuinbezitters als tuinzoekers mogen hem benaderen via jvettekoven@gmail.com.

Samenwerking

Tuintje Verder is een initiatief van De Groene Makelaar in samenwerking met Woongoed Zeist, RK Zeist, MeanderOmnium, TP Zeist en de gemeente Zeist. De Groene Makelaar is verbonden aan Samen Duurzaam Zeist. Samen Duurzaam Zeist is een brede duurzaamheidsbeweging van inwoners en organisaties, ondersteund door de gemeente. Zij dragen elk op hun eigen manier en met hun eigen initiatief bij aan een groen, gezond en duurzaam Zeist.

Op de foto:  Buurttuinders aan de slag in hun Tuintje Verder in Griffensteyn. Staand op de voorgrond Joost van Ettekoven, de Groene Makelaar (foto Mel Boas)      

 Bekijk ook het inspirerende filmpje:

                                                                                                                     

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen