Duurzaam Café november: duurzaamheid meetbaar maken

ProfielfotoFons Pennings 25-10-2023 513 keer bekeken 0 reacties

Egon Kastelijn en Bart van der Wolf meten op 25 plekken in Zeist de luchtkwaliteit. Sinds een paar maanden bestuderen ze ook de vliegbewegingen boven de provincie Utrecht in verband met de plannen voor een vierde aanvliegroute voor Schiphol.

Wil je meer weten over citizen science (samen meten op het gebied van duurzaamheid voor en door inwoners) in de gemeente Zeist? Kom dan naar het Duurzaam Café op woensdag 15 november in de bieb! 

Een paar jaar geleden begonnen Egon Kastelijn en Bart van der Wolf met het meten van luchtkwaliteit in Zeist. Inmiddels kent het project SMAL (Samen Meten Aan Luchtkwaliteit) meer dan 25 meetplekken bij particuliere deelnemers door de hele gemeente. En de metingen worden serieus genomen door bijvoorbeeld het RIVM, dat de data meeneemt in hun landelijk waarnemingen netwerk.

Initiatiefnemers Egon en Bart zijn dataspecialisten én ze weten hoe je een burgerinitiatief opzet. Inmiddels verwerken ze ook data over biodiversiteit en sinds een paar maanden ook van vliegbewegingen boven de provincie Utrecht. Aanleiding om vliegbewegingen in kaart te brengen zijn de plannen voor een vierde aanvliegroute voor Schiphol, die over de provincie Utrecht en over Zeist gaat lopen.  

Door de samenwerking te zoeken met andere burgerinitiatieven uit de Provincie Utrecht wordt er kennis, ervaring en enthousiasme gedeeld dat alle initiatieven verder brengt.

Egon Kastelijn en Bart van der Wolf vertellen over hun ervaringen, welke aanpak het beste werkt, maar willen vooral ook ophalen welke behoeftes er zijn, hoe dingen beter kunnen en op welke manier mensen graag mee willen doen. Hoe meer inwoners meedoen met metingen, hoe nuttiger de verzamelde data zijn.

Iedereen is van harte uitgenodigd bij het Duurzaam Café op woensdag 15 november a.s.
Bibliotheek Idea - Markt 1 - 20:00 - 21:30 uur. Voor meer info en aanmelden (niet verplicht, wordt wel op prijs gesteld): info@samenduurzaamzeist.nl. Zie ook de website van Samen Duurzaam Zeist.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen