Speelbeek Griftbosje uitgebreid

Fons Pennings 25-10-2023 628 keer bekeken 0 reacties

In de speelbeek van het Griftbosje bleef bij hevige regenval of na enthousiast pompen te veel water staan. De Technasium klas van De Breul heeft vorig jaar meegedacht naar de oplossingen. Een aantal oplossingen is begin oktober gerealiseerd, zoals het uitgraven van de grindputten.

Het Griftbosje

Het Griftbosje is een buurtinitiatief in Zeist-West. In 6 jaar tijd is daar uit een overwoekerde parkeerplaats naast speeltuin Griffensteyn een geweldige natuur en ontdekplek ontstaan. De grootste trekker in het Griftbosje is de speelbeek, water en zand trekt nou eenmaal altijd.

De uitdaging

Het water dat na enthousiast pompen of heftige regenval lang in de grindputten bleef staan was al langer een probleem. Dit is ongewenst omdat stilstaand water gaat bederft, gaat stinken en kan gevaarlijk zijn voor de jongste bezoekers. De waterpomp werd daarom regelmatig afgesloten wat een enorme teleurstelling was voor de bezoekers.
Vorig jaar is de Technasium klas van de Breul uitgedaagd oplossingen te bedenken voor dit waterprobleem. Op 15 maart 2022 zijn deze gepresenteerd.

Dankzij sponsoring van Blauw bewoners initiatief, Van Tellingen Pul stichting, SOWZ Stimuleringsfonds zorg en Welzijn Zeist en Samen Duurzaam Zeist zijn een aantal van deze oplossingen afgelopen week als onderdeel van groot onderhoud en een gesponsorde uitbreiding gerealiseerd.

De oplossingen

De bestaande grindputten zijn dieper uitgegraven en voorzien van schoon grind. En er is een derde grindput gegraven waarover een houten bruggetje is gemaakt. De waterloop is uitgebreid met een zijtak die in deze nieuwe grindput uitloopt. In de beek zelf zijn drie sluisjes gemaakt welke open en dicht gezet kunnen worden.

De enthousiaste reacties van bezoekers bevestigen dat deze ingreep een hele verrijking is voor 't Griftbosje.
In het kader van duurzaamheid wordt het oude grind uit de putten hergebruikt als basis voor de nog te realiseren rotstuin naast de ingang aan de Griffensteijnselaan.

Meehelpen of meer informatie

Heb je leuke ideeën voor het Grifbosje of zin om de handen uit de mouwen te steken? Kom vrijblijvend eens kennismaken op een werkmoment. Zie de agenda.

Meer informatie over het Griftbosje

0  reacties

Cookie-instellingen