Paddenwerkgroep Zeist zoekt vrijwilligers voor West en Lyceumkwartier

Bas Duijkers 15-01-2004 199 keer bekeken 0 reacties

Paddenwerkgroep Zeist (voorheen ‘Zeist-Noord’) is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen amfibieën over te zetten in Zeist-West en het Lyceumkwartier.

Nieuw in Zeist-West, locatie De Dreef afgeschaald

Sinds het afgelopen voorjaar zet de werkgroep ook padden over in Zeist-West, omdat bleek dat daar erg veel dieren werden doodgereden. Vanwege deze uitbreiding van het werkgebied is er grote behoefte aan extra helpende handen.

Aanvankelijk was de werkgroep ook actief op De Dreef, maar daar werden de afgelopen jaren nauwelijks overstekende amfibieën meer aangetroffen. In dat gebied houdt de werkgroep nu alleen nog vinger aan de pols. Vanwege de verschuiving van het werkgebied is de naam veranderd van ‘paddenwerkgroep Zeist-Noord’ naar ‘paddenwerkgroep Zeist’.

Kilometers onderweg

Gewone Pad - Bufo Bufo
De Gewone pad (Bufo Bufo) ((c) Edo van Uchelen)

In de periode van februari tot en met april trekken padden, kikkers en salamanders van hun winterkwartier naar hun voortplantingswater. Daar zullen ze paren, om de bevruchte eitjes in het water achter te laten. Soms leggen de dieren wel kilometers af, onderweg naar de plek waar ze zelf geboren zijn. Ze beginnen te lopen bij het invallen van de schemering en als het warm genoeg is gaan ze de hele nacht door. Hoeveel dieren er actief zijn is afhankelijk van het weer. Vooral op vochtige, relatief milde avonden en nachten zijn veel amfibieën op de been.

Helaas kruisen de trekroutes regelmatig wegen en straten. Daardoor eindigen talloze dieren onder de banden van een auto of fiets of in een rioolput. Om dit te voorkomen, lopen vrijwilligers van paddenwerkgroep Zeist ‘s avonds langs de weg met een zaklamp, emmertje en waarschuwingshesje. Zij pakken padden op voordat die het asfalt betreden en brengen hen veilig naar de overkant. Ook controleren ze straatputten en bevrijden ze dieren die daarin terecht zijn gekomen. Zo redt de werkgroep jaarlijks meer dan duizend amfibieën.

Veel dierenlevens redden

Padden overzetten is laagdrempelig en dankbaar werk, waarvoor geen ervaring nodig is. De werkgroep communiceert via een app-groep of het een drukke of rustige avond is en hoeveel helpende handen er dus nodig zijn. Vrijwilligers kunnen dan zelf bepalen of en hoe lang ze komen helpen. Omdat het leeuwendeel van de amfibieën actief is in de eerste anderhalf uur van de duisternis, kun je op drukke dagen met een uurtje lopen al veel dierenlevens redden. Dus ben je graag buiten, wil je dieren en de natuur helpen en kun je tegen wat regendruppels? Mail dan naar zeistpaddenwerkgroep@gmail.com

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen