Samen Duurzaam Zeist trapt het jaar af met Duurzame Pubquiz!

Redactie Samen Duurzaam Zeist 16-01-2024 276 keer bekeken 0 reacties

Hoeveel procent van de jongeren in Zeist maakt zich zorgen over het klimaat?* Dat was slechts één van de 25 vragen die afgelopen woensdag 17 januari bij de Duurzame Pubquiz in LAB Lou werd gesteld. In vijf verrassende rondes begeleidde quizmaster Suzanne de enthousiaste deelnemers door de quiz.

Feitjes over duurzaamheid

De vijf deelnemende teams werden getest op hun duurzaamheidskennis. Want wie weet hoeveel tegels de TegelTaxi in 2020 bij inwoners van Zeist zijn opgehaald? Antwoord: ruim 7000. En wat is eigenlijk het nut van tegels uit je tuin halen én Heuvelrugplanten daarvoor in de plaats terugplanten?

Pubquizmaster Suzanne bracht de deelnemers het verlossende antwoord: "Gemeente Zeist heeft - net zoals vele andere gemeenten in Nederland - last van de klimaatverandering. Om de omgeving prettig leefbaar en veilig te houden, moeten we dus ook extra maatregelen nemen. Heel belangrijk daarbij is vergroenen. Een belangrijke manier om verdroging en wateroverlast tegen te gaan is: minder stenen, meer groen. Zo kunnen we het regenwater opvangen en in de bodem laten zakken op de plek waar het valt. Vergroenen draagt ook bij aan het evenwicht in de natuur."

Suzanne vervolgt: "En in een groene omgeving woont en leeft het prettiger. Heuvelrugplanten dragen daaraan bij. Dat zijn bomen, heesters en kruiden die zonder menselijke invloed al van nature voorkwamen op de Heuvelrug. Inheemse planten trekken bijen, vlinders en vogels en zijn beter bestand tegen ziektes dan exotische planten. Door minimaal vijf inheemse soorten in jouw tuin te zetten geef je vogels en insecten ook een thuis in jouw tuin. Probeer daarbij een mix van bomen, heesters en vaste planten te kiezen om biodiversiteit te vergroten."

Kortom: wip tegels uit je tuin en beplant de lege vlakte met planten. Vanaf maart 2024 rijdt de TegelTaxi in Zeist weer rond. De TegelTaxi haalt jouw oude tuintegels gratis op. Aanmelden kan vanaf maart 2024.

LAB Lou: broedplaats én pubquiz podium

De Duurzame Pubquiz vond plaats in LAB Lou aan de Weteringlaan. LAB Lou is een creatieve broedplaats aan de rand van Zeist waar makers en sociale ondernemers kunnen werken en samenkomen. LAB Lou is zo circulair en duurzaam mogelijk ingericht: van vintage tafels en stoelen tot Het voormalige Akkerflorapand biedt ruimte aan (duurzame) evenementen en activiteiten zoals de Duurzame Pubquiz.

Van CO2-neutraal tot de Geluksvogels

Van CO2-neutraal tot de Geluksvogels: alle deelnemende teams verzonnen een creatieve teamnaam. Het team "Eyjafjallajökull" (dat qua uitspraak voor veel hilariteit zorgde) ging er met de hoofdprijs vandoor. Zij mochten als eerste een mooie prijs van de prijzentafel uit kiezen. Overigens was dit niet zomaar een prijzentafel.  Alle deelnemers werd gevraagd om een cadeau vanuit huis mee te nemen dat zij zelf niet meer gebruiken maar wél van waarde kan zijn voor een ander. Van gezelschapsspellen tot mooie kookboeken: elke deelnemer ging met een duurzaam cadeau naar huis!

Prijzentafel Duurzame Pubquiz
Duurzame cadeaus op de prijzentafel: voor ieder wat wils!

Volgend jaar belooft de Duurzame Pubquiz wederom heel spannend, leerzaam en inspirerend te worden. Wij kijken er nu al naar uit!

* Het antwoord op de vraag "Hoeveel procent van de jongeren uit Zeist maakt zich zorgen over klimaatverandering?" luidt: 84 procent. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen