lezing over ’De Energietransitie – het klimaatakkoord in context’

Hanna van den Dool 28-05-2019 11650 keer bekeken 1 reacties

1 juli Zomeravondlezing in Figi Zomerschool over energietransitie

De overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is het onderwerp van de Zomeravondlezing van Zomerschool Gilde Zeist.
Maandagavond, 1 juli verzorgt prof. dr. Gert Jan Kramer in Figi een lezing over ’De Energietransitie – het klimaatakkoord in context’. De avond vindt plaats in Figi en begint om 20.00 uur.

Prof. Kramer is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Energietransitie betekent de overstap binnen enkele decennia van gas en olie naar duurzame energie. Van wat niet zolang geleden nog grotendeels een academische, zakelijke of ambtelijke discussie was, is het een maatschappelijke discussie geworden die de gemoederen soms hoog doet oplopen.

In de zomeravondlezing zal Kramer deze ontwikkelingen in context plaatsen. Hij laat zien hoe eerdere energietransities – kolen in de 19e eeuw en olie en gas in de 20e – de huidige maatschappij vorm gaven. De betekenis van goedkope energie voor de maatschappij is niet te onderschatten. Dit maakt de uitdaging van de komende transitie groot. Maar technologie biedt hoop. Zon en wind zijn pas relatief kort ‘schaalbaar en betaalbaar’. En waterstof en andere synthetische brandstoffen komen er aan. Technisch en technisch-economisch is het mogelijk om de doelen van het klimaatakkoord van ‘Parijs’ te halen. Maar politiek-maatschappelijk is het een grote uitdaging: dat is de context van het klimaatakkoord. Het klimaat vraagt dat we die uitdaging aangaan!

De Zomeravondlezing in Figi begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deze avond is vrij toegankelijk. Wel graag aanmelden via info@gildezeist.nl of via het inschrijfformulier van de zomerschool.
Na de Zomeravondlezing zijn op elke dinsdag, woensdag en donderdag van juli lezingen en excursies over 24 verschillende onderwerpen.
In het programmaboekje (ook op de website www.gildezeist.nl) kunt u alles daarover lezen.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Hanna van den Dool 28-05-19 om 23:17

Lijkt me een boeiende lezing! Ik heb me aangemeld.

Cookie-instellingen