Kun je fijnstof ruiken?

Jelle Schottelndreier 24-01-2020 18968 keer bekeken 6 reacties

Hoe merk je fijnstof? 2,5 en 10 micrometer worden gemeten, en merk je daar verschillen tussen?

Slaat het neer, dwarrelt het op? Gaat het door het filter van de stofzuiger heen?

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Jelle Schottelndreier

12-02-20 om 20:25

Dank je! Zeezoutfijnstof moet toch oplossen zodra het met een slijmvlies in aanraking komt? Dat lijkt me nou helemaal niet erg. Sterker nog, voor de mensen die verder van zee wonen is de jodering van het broodzout ingevoerd. Als ik het goed heb gehoord.

Bart van der Wolf

27-01-20 om 12:54

Om de kwaliteit van de binnen lucht te verbeteren, bestaan er apparaten die de lucht filteren (maar die filters moeten regelmatig vervangen worden, en de ventilatoren verbruiken de nodige stroom). Een efficiëntere oplossing is apparatuur die de lucht ioniseert zodat zwevende deeltjes (ook ultra-fijnstof) een statische lading krijgen en kunnen neerslaan op anders geladen oppervlakken in plaats van rond te blijven zweven. Een nadeel van dat soort apparatuur is dat er Ozon kan worden geproduceerd, hetgeen irriterend is voor onze luchtwegen.

Er zijn nieuwe ontwikkelingen die op dit moment als experiment worden getest op het Montessori Lyceum Herman Jordan, waarbij er filters statisch worden geladen, maar alleen als de fijnstof concentratie stijgt. Zo wordt er een minimum aan Ozon geproduceerd, en de geladen deeltjes zweven niet door de ruimte want het filter vangt ze meteen. De eerste bevindingen zijn positief, mede omdat de buitenlucht die voor ventilatie nodig is, fijnstof van de nabij gelegen A28 kan bevatten, en nu aantoonbaar schoner/gezonder is.

Zeist is, voor zover ik weet, de eerste gemeente waar dit nieuwe concept wordt getest, als onderdeel van het nieuwe "Schone Lucht Akkoord" (SLA) tussen de overheid en gemeenten, dat in Januari 2020 werd ondertekend:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/luchtkwaliteit/gezondheidsschade-door-luchtvervuiling-halveren

Er zijn overigens binnenshuis ook nog andere stoffen (bijv. Vluchtige Organische Stoffen, VOS), zoals van bijv. schoonmaakmiddelen en gas uit spaanplaat en meubel bekleding, die de gezondheid kunnen aantasten. Voldoende ventileren kan ons daarbij helpen, maar het liefst met schone buitenlucht ...

Bart van der Wolf

27-01-20 om 12:23

Ja, een stofzuiger zal ook het fijnstof dat aanwezig is doen opdwarrelen, maar een HEPA filter zal een deel daarvan moeten opvangen (afhankelijk van de fijnheid van het filter). Overigens, het meeste stof in huis is vele malen groter dan fijnstof. Schijn maar eens met een zaklampje in een donkere ruimte, en je ziet het stof voorbij zweven. Maar fijnstof is met het blote oog niet zichtbaar.

Hanna van den Dool

27-01-20 om 12:06

Mijn stofzuiger heeft een Hepa-filter. Ik zie een leuk experiment: voor en na het stofzuigen een half uur rondlopen met het Snuffelfietsmeetkastje ;-)

Bart van der Wolf

27-01-20 om 11:53

Ook een interessante website is:
*** Check je plek ***
https://www.atlasleefomgeving.nl/check-je-plek

Daar zijn ook kaarten te vinden of zelf samen te stellen, waarbij verschillende gegevens kunnen worden gecombineerd (zoals bijv. lucht kwaliteit en fietsroutes). Ook handig als je wilt verhuizen, of op vakantie gaan, en wilt weten of het een relatief gezonde plek is.

Bart van der Wolf

27-01-20 om 11:44

"Hoe schoon de lucht is kun je meestal niet direct zien of ruiken, behalve als de buren bijvoorbeeld net de barbecue aansteken of als er een oude scooter voorbij komt. Dat kan niet alleen geurhinder geven maar ook acute gezondheidsklachten of ongerustheid daarover. Geurhinder door activiteiten van de buren komt het meeste voor ".
https://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/lucht

Die "Atlas van de Leefomgeving" website bundelt heel veel informatie van verschillende officiële overheidsinstanties.
Zo is er naast de algemene "Lucht" pagina, er ook een over:
Fijnstof: https://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/lucht/fijnstof
Stikstofdioxide: https://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/lucht/stikstofdioxide
en Geurhinder: https://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/lucht/geurhinder

Bij dit alles blijft het belangrijk om ons te realiseren dat 75-80% van het fijnstof in de Nederlandse lucht, afkomstig is van menselijk handelen (verbrandings-processen, slijtage, industrie, veeteelt, en transport), en de rest komt uit natuurlijke bronnen (zoals zeezout, erosie, de kleinste pollen, etc.). Dat betekent ook dat we als veroorzakers van het leeuwendeel van het gezondheid schadende fijnstof er invloed op kunnen uitoefenen. Voorkomen blijft beter dan genezen.

Cookie-instellingen