Samen Duurzaam Zeist - Duurzame Markt 2023

Buurttuin Lindenhuis

Het Lindenhuis

Het Lindehuis - Cort van der Lindenlaan 1Het Lindenhuis is een gezellig inloophuis in het Staatsliedenkwartier in Zeist (Cort van der Lindenlaan 1) waar iedereen welkom is. 

Buurtbewoners zijn er welkom voor een kopje koffie, een praatje of een maaltijd. Daarnaast worden er activiteiten aangeboden zoals taalles, naailes, huiswerkbegeleiding en nog meer.

Er is naast het Lindenhuis een buurttuin aangelegd, met (wilde) bloemen, planten, en een stukje moestuin. Buurtbewoners en anderen helpen bij aanleg en onderhoud van de tuin.

Waar staan we voor?

Lindenhuis-buurttuin-visie-doel

 

Ontstaan

Ontwerp Buurttuin LindernhuisDe basis van de buurttuin is gelegd in maart 2022 nadat een hovenier het zware voorwerk had gedaan. Daarna is er door een enthousiaste groep tuiniers van een saai grasveldje naast een wijkinloophuis een bloeiende buurttuin gemaakt. Waar we begonnen met een mooi schapenhek, wat direct al de nieuwsgierigheid van buurtbewoners en voorbijgangers wekte, is er in samenspraak met elkaar afgewogen ontwerp ontstaan. Met daarin een deel moestuin, een deel wilde bloementuin, een deel ‘boomtuin’ (waar later een linde geplant is) Het planten van de linde in de buurttuin van het Lindehuisen een deel met wat grotere vaste planten. Een leuk slingerpaadje van boomschors erdoorheen maakte het compleet en aantrekkelijk.  Lavendelhagen delen het geheel in ruimtelijke kamers in. En gaandeweg, nadat er een paar tuinwerk-ochtenden waren geweest, begon er van alles te groeien! Ondanks de wat schrale grond kwam er van alles op.

Onze tuin raakte meer bekend en er kwamen zelfs mensen vanuit andere wijken, speciaal om in deze buurttuin te werken. Lekker rustgevend en op zijn tijd gezellig.

 

Wanneer we in de tuin werken

Buurttuin Lindehuis - kijkje in de tuinWie wil kan op elk moment komen tuinieren, ook op momenten dat het inloophuis niet open is. En wie ook de gezelligheid erbij wil, komt op de tuinwerkochtend op de 1e zaterdag van de maand of op een tijd dat het inloophuis open is.  

Tijdens de lange droge zomers bieden buurtbewoners spontaan aan om op bepaalde dagen de tuin te sproeien. Inmiddels hebben we – tijdens de maaltijden in het inloophuis - al sla uit eigen tuin kunnen eten, sperzieboontjes en snijbonen, pompoenen en tomaten.

Onze plannen voor 2024-2026

We staan niet stil. Ook voor de komende jaren hebben we al een paar plannen klaar liggen:

  1. Uitwerken Mozaïekprojectregenton
  2. Verdere verduurzaming water, compost en onderhoud - aansluiten van de een waterton voor de opvang van regenwater
  3. Optimaliseren van de tuin voor bijen en insecten:
    • bouwen van een bijentoren in de insectentuin
    • waardplanten van verschillende zeldzame bijensoorten bij bijentoren aanplanten
  4. Verder onderhoud en groei van de beplanting. Planten van meer vaste planten

 

Stichting Kerk & Samenleving 

logo Kerk & SamenlevingHet Lindenhuis is een initiatief van Stichting Kerk & Samenleving. Wil je ook meehelpen in de tuin (of bij een van de andere activiteiten)? Mail dan naar lindenhuis@kerkensamenleving.nl of bel 06-51977912.
Je natuurlijk ook gewoon even binnen lopen bij het Lindenhuis aan de Cort van der Lindenlaan 1, Zeist

 

Meer informatie: 

In de PDF tref je de volledige beschrijving van de buurttuin.

Cookie-instellingen